Kraftig røyk stiger opp fra eksplosjonsstedet på flyplassen.
Kraftig røyk stiger opp fra eksplosjonsstedet på flyplassen.

Minst 7 drepte i terrorangrep mot israelske turister i Bulgaria

Et stort antall israelere er drept og såret i et angrep på israelske turister i Bulgaria. En buss eksploderte kort tid etter at israelerne hadde ankommet flyplassen Sarafovo i Burgas.

Foreløpig meldes det om dødstall på mellom 5 og 10. Det bulgarske nyhetsbyrået Focus melder at en 11 år gammel israelsk jente, samt to gravide kvinner, er blant de skadde. Ordfører i Burgas, Dimitar Nikolov, opplyser at 33 israelske turister er innlagt på sykehus, og ni andre israelere er fortsatt savnet.

Den israelske avisen Ha’aretz gir løpende oppdateringer om saken her.

Terrorangrepet finner sted på dagen 18 år etter et jødiske senter i Buenos Aires ble bombet. Den gang ble 87 personer drept og over hundre personer skadet.

– Alle tegn peker mot Iran, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Bare i løpet av de siste månedene har Iran forsøkt å ramme israelere i Thailand, India, Georgia, Kenya, Kypros og andre land, påpeker Netanyahu.

– Israel vil svare med styrke på den iranske terroren, erklærer statsministeren.

– Det er ingen tvil om at ustabiliteten i regionen er forårsaket av Iran som angriper målrettet mot israelere og jøder rundt omkring i verden, sier Shelly Yechimovich, leder for det israelske Arbeiderpartiet.

Buss eksploderte

Personell ved Sarafovo internasjonale flyplass i feriebyen Burgas opplyser at de israelske turistene ankom fra Tel Aviv klokken 16.50 lokal tid. Kort tid senere gikk de ombord i busser som skulle transportere dem til feriestedet Sunny Beach ved Svartehavet.

Bulgarias innenriksdepartement betegner angrepet som et terrorangrep, melder det bulgarske nyhetsbyrået Sofia (Novinite.com). Ifølge foreløpige meldinger ble eksplosjonen forårsaket av eksplosiver som allerede var smuglet ombord i bussen før israelerne gikk ombord.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har snakket med sin bulgarske kollega Nickolay Evtimov Mladenov.

Det blir antatt at nesten alle ofrene for eksplosjonen skal være israelere. En bulgarsk turistguide skal også være blant de drepte.

Fordømmelse fra USA

Det hvite hus fordømmer angrepet «på uskyldige mennesker, spesielt barn, på sterkest mulig måte». Bulgaria har trappet opp sikkerheten omkring jødiske mål og israelske turister, melder novinite.com.

Israelske myndigheter har kansellert alle regulære flyavganger til Bulgaria, men har sendt redningsmannskaper. I januar sendte utenriksdepartementet ut reiseadvarsel til israelske turister i Bulgaria.

Bourgas er den nest største byen langs Bulgarias kyst mot Svartehavet. Det er et svært populært reisemål for israelske turister, spesielt etter at forholdet til Tyrkia kjølnet betydelig fra år 2009.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart