Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)
Naftali Bennett (Foto: Bayit Yehudi)

– Israel burde kutte alle bånd til EU

Handelsminister Naftali Bennett er svært skeptisk til EUs samarbeidsnekt med bosetningene, og ønsker å bryte alle bånd.

EUs nye retningslinjer gjør at unionen ikke kommer til å samarbeide med private eller offentlige organer i bosetningene på Vestbredden. Det er et tiltak som vil få konsekvenser for Israel økonomisk og bane veien for nye krav om økonomisk boikott, mener regjeringen. EU mener på sin side at tiltaket bidrar til å presse Israel til innrømmelser, i de USA-ledede forhandlingene med PA.

Jerusalem har svart med å bryte all kontakt og samarbeid med EU-utsendinger som arbeider i de palestinske områdene. Men handelsminister Naftali Bennett ønsker å gå lenger enn det og argumenterer for et fullt brudd i samarbeid med EU.

– Det er ikke åpenbart at de israelske mottiltakene vil ha noen effekt [på EU]. Vi snakker om en flue som ikke egentlig plager den europeiske elefanten. Men finner vi noe som kan ha stor innflytelse, så vil vi vurdere det, forklarer en kilde ved handelsdepartementet til Ha’aretz.

Israels regjering vurderer samtidig om de skal bli medlem i et utviklings- og forskningsprogram i EU-regi kalt Horizon 2020. Deltakelse vil koste omkring 1 milliard kroner for Israel i løpet av de neste syv årene, men myndighetene forventer å få tilbake til prosjekter i Israel omkring 1,5 milliarder kroner. Som medlem i Horizon 2020 vil en rekke israelske forskere, universiteter og selskaper kunne søke om EU-støtte, som de tidligere ikke har kunnet få.

Dersom Israel bestemmer seg for å avslutte alt samarbeid med EU, må de også droppe Horizon 2020.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart