Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Svenske ministere skaper nye sjokkbølger i Israel

Sveriges utenriksminister Margot Wallström vekker sterke reaksjoner i Israel med sine uttalelser. (Foto: Skjermdump fra SVT-programmet Agenda)
Sveriges utenriksminister Margot Wallström vekker sterke reaksjoner i Israel med sine uttalelser. (Foto: Skjermdump fra SVT-programmet Agenda)
Både statsminister Stefan Löfven og utenriksminister Margot Wallström har de siste dagene måttet forsøke å rydde opp i sine egne uttalelser om Israel.

Mens utenriksministeren gikk langt i å beskylde Israel for utenomrettslige henrettelser på gaten, antydet statsministeren at de mange knivangrepene mot israelere denne høsten ikke kunne defineres som terror.

Det er ikke mange uker siden forrige gang Margot Wallström skapte sjokkbølger i Israel med fiendtlige uttalelser.

Fredag 4. desember sjokkerte hun på nytt, da hun fra Riksdagens talerstol kom med en uttalelse som lett kunne oppfattes som en anklage om at israelske styrker bedriver utenomrettslige henrettelser av palestinere på gaten. Dette sa Wallström:

– Jeg tar avstand fra knivangrep, jeg synes det er forferdelig, og det må ikke forekomme. Israel har alltid rett til å forsvare seg, og forsikre seg om sin sikkerhet. Og på samme måte må ikke responsen være slik, og det sier jeg i andre situasjoner, der responsen blir slik at det blir utenomrettslige henrettelser, eller der det blir uproporsjonalt, slik at antallet drepte på den siden overstiger det opprinnelige dødstallet flere ganger.

 

– Skandaløst og virkelighetsfjernt

Israelske myndigheter reagerte sterkt på uttalelsen. Det israelske utenriksdepartementet sendte allerede fredag ut en pressemelding der de omtalte den som ”skandaløs, illusorisk, respektløs og virkelighetsfjern”.

– Jeg fordømmer de skandaløse uttalelsene fra Sveriges utenriksminister. Det virker som om hun forventer at israelske borgere skal blotte strupen for de som forsøker å stikke kniven i dem. Det kommer ikke til å skje. Vi kommer til å fortsette å beskytte israelske borgeres liv, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu under regjeringsmøtet søndag.

Samme dag ringte han Sveriges statsminister Stefan Löfven og meddelte sin reaksjon på uttalelsen.

– Dette er andre gang hun refererer til Israel og sier ting som er uakseptable og usanne, sa Netanyahu til Löfven, ifølge en rapport på Army Radio som er gjengitt av Times of Israel.

I telefonsamtalen påpekte Netanyahu at Wallström forholder seg til Israel med en annen standard enn hun benytter overfor andre land.

– Under terrorangrepene i San Bernardino og Paris drepte politistyrker terrorister, men jeg så henne ikke uttale at dette var utenomrettslige henrettelser, slik hun sa om Israel, poengterte han.

 

Fortsetter å skylde på Israel

Det svenske utenriksdepartementet sendte ut en uttalelse der de forsøkte å avvise at Wallström ha ment å komme med ”en generell kommentar om internasjonal lov og retten til selvforsvar, og viktigheten av proporsjonalitet og rettsvesen”.

Wallströms uttalelse i Riksdagen og Netanyahus kommentar kan du se opptak av i aktualitetsmagasinet Agenda på SVT2 fra søndag 6. desember. Der ble Wallström intervjuet om disputten.

Her kan du se programmet.

I intervjuet unngikk hun å slå fast at Israel ikke driver utenomrettslige henrettelser, og hun beklaget ingenting. Det hun sa var klart nok, mente hun. I stedet kom hun med nye beskyldninger mot Israel. De misforstår henne med vilje, sa hun.

– Hvorfor det, undret programlederen.

– Jeg kan ikke svare på det, der er veldig tydelig at dette har spunnet i sosiale medier og på andre hold, svarte hun.

– Mener du at Israel ønsker en diplomatisk strid med Sverige.

– Det håper jeg ikke, svarte hun.

Wallström og Löfven har sammen sendt ut en pressemelding der de understreker at utenriksministeren ”ikke har sagt at det forekommer utenomrettslige henrettelser i Israel”.

 

Statsministeren trakk terror i tvil

Mandag var det statsminister Löfvens tur til å sjokkere. Overfor det svenske nyhetsbyrået TT påsto han at de mange knivangrepene i Israel denne høsten ikke kan kalles terrorangrep.

– Nei, de er ikke klassifisert som terrorisme. Det er en internasjonal klassifisering som avgjør hva som utgjør terror og ikke. Så langt jeg vet, er disse ikke definert som terror, sa statsministeren.

Senere samme dag tok han selv kontakt med nyhetsbyrået fordi han hadde fått behov for å korrigere uttalelsen.

– Jeg mente at det var uklart om knivangrepene er organisert av en gruppe som kan kalles en terrororganisasjon. Angrepene i seg selv er terrorangrep, sa han på det tidspunktet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart