Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel iog Trump ba Obama nedlegge veto, så snudde Egypt

Her er FNs sikkerhetsråd samlet til møte onsdag 25. mai 2016. (Foto: FN / Manuel Elias)
Israels er FNs syndebukk. Her er FNs sikkerhetsråd samlet til møte onsdag 25. mai 2016. (Foto: FN / Manuel Elias)
- Fred vil bare komme med direkte forhandlinger, erklærte Trump. Kort tid senere trakk Egypt sitt forslag.

FNs sikkerhetsråd skulle etter planen holde en avstemning torsdag 22. desember om en resolusjon som fordømmer Israels bosetninger på Vestbredden. Teksten krevde at Israel stanser all aktivitet som angår bosetninger og ber verdens land skille mellom Israel og områdene som Israel har okkupert siden 1967. I tillegg erklærte den at de eksisterende bosetningene «ikke er lovlige» og at de er et «åpenbart brudd» på internasjonal rett. Det var Egypt som leverte inn forslaget til resolusjonen og foreslo å holde en avstemning. Hele utkastet av teksten til resolusjonsforslaget kan leses her.

Bare noen timer før møtet i FNs sikkerhetsråd kommer meldinger om at Egypt har utsatt sitt resolusjonsforslag på ubestemt tid. Vestlige diplomater sier resolusjonen ble tatt av agendaen etter at Benjamin Netanyahu brukte «kraftig press» mot Egypts president Abdel Fattah al-Sissi.

Egypts snuoperasjon kom også etter at USAs nyvalgte president Donald Trump uttalte at USA bør nedlegge veto.

– Resolusjonen som skal behandles i FNs sikkerhetsråd angående Israel, bør stoppes gjennom et veto, sa republikaneren i en uttalelse.

– USA har lenge hatt et prinsipp om at fred mellom israelere og palestinere bare kan oppnås gjennom direkte forhandlinger mellom partene, og ikke gjennom vilkår bestemt av De forente nasjoner, sa Trump.

Donald Trump og Benjamin Netanyahu i New York 25. september 2016. (Foto: GPO)

Donald Trump og Benjamin Netanyahu i New York 25. september 2016. (Foto: GPO)

Dersom USA ikke legger ned veto, vil landet bryte med en lang tradisjon med støtte til Israel i FNs sikkerhetsråd, skriver Times of Israel.

I hele Barack Obamas presidentperiode har han forhindret at anti-israelske resolusjoner blir vedtatt i FNs sikkerhetsråd.

– Fred oppnås ikke gjennom erklæringer og resolusjoner i FN. Hadde det vært så enkelt, hadde vi fått det til nå, sa Obama i FNs generalforsamling i 2011.

Torsdag 22. desember var det knyttet stor spenning til hvordan Obama-administrasjonen ville forholde seg til det egyptiske forslaget.

I løpet av de siste månedene, mens regjeringen i Jerusalem har forberedt seg på en mulig resolusjon mot Israel i FNs sikkerhetsråd, har statsminister Benjamin Netanyahu ofte sitert fra Obamas tale, og han har insistert på at Det hvite hus må stoppe forsøk på å «internasjonalisere» fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

– USA bør legge ned veto mot denne resolusjonen på torsdag, skrev Netanyahu på Twitter.

Frankrike hadde på forhånd meldt at de kom til å stemme for resolusjonen, ifølge Times of Israel. Landets ambassadør i Israel, Hélène Le Gal, uttalte at resolusjonen var «balansert», og at den uttrykker det internasjonale samfunnets standpunkt i saken.

Samtidig har Israels utdanningsminister Naftali Bennett lagt ut en video på Youtube der han kalte Sikkerhetsrådets møte en «rekord i hykleri» i lys av massakren som pågår i Syria. Bennett mente at de som støtter dette møtet er «ondskapens krefter.»

– Kun en kort flytur herfra, i Aleppo, pågår det et folkemord. Likevel kommer FNs sikkerhetsråd til å holde et møte for å fortelle oss at vi ikke kan bygge hus, lage veier eller å åpne en barnehage her i Jerusalem. Ifølge FNs sikkerhetsråd er dette den viktigste saken. Vi forventer at den frie verden støtter det landet som kjemper mest mot radikal terror, nemlig Israel, sa Bennett i videoen.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart