Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Hamas vil ikke gå til krig for Iran

Hamas-leder Ismail Haniyeh (midten) avslører hvordan uenighetene mellom Hamas og Iran trolig vil bli langvarige. (Foto: Joe Catron)
Hamas-leder Ismail Haniyeh (midten) avslører hvordan uenighetene mellom Hamas og Iran trolig vil bli langvarige. (Foto: Joe Catron)
Det ser ut til at uenighetene mellom Teheran og Hamas-ledelsen skal bli langvarig. Dersom det bryter ut krig mellom Iran og Israel ønsker ikke Hamas å stille opp for ayatollah-regimet, sier Ismail Haniyeh.

I august 2011 rapporterte nyhetsbyrået Reuters at Iran hadde kuttet pengestøtten til Hamas-regimet på Gaza-stripen. Årsaken var at Hamas nektet å arrangere støttedemonstrasjon for den syriske presidenten Bashar Assad, etter befaling fra høyeste hold i Teheran.

Siden har terrorgruppen slitt økonomisk og har hatt problemer med å lønne sine sikkerhetsstyrker. Det har også ført til at de har mistet oppslutning blant innbyggerne på Gaza-stripen. Fangeutvekslingsavtalen for den israelske soldaten Gilad Shalit kom som et indirekte resultat av dette.

Ingen har glemt
Tydeligvis har ikke Hamas lagt Irans manglende betalingsvilje bak seg. Og Teheran har ikke glemt hvordan Gaza-regimet lot sin nærmeste allierte, Syria, i stikken. Torsdag avslørte Ismail Haniyeh, leder for Hamas-regimet på Gaza-stripen, at de ikke vil blande seg inn i en eventuell konflikt mellom Israel og ayatollahregimet.

– Hamas er en palestinsk bevegelse som handler innenfor den palestinske arenaen, og utfører sine politiske og sine felthandlinger på en måte som tjener det palestinske folks interesser. Iran har ikke bedt om noe fra oss og vi tror ikke Iran har noe behov for oss, sa han.

Islamsk Jihad blitt «nye Hamas»
Israel og Vesten frykter at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, og at de har til hensikt å bruke dem mot Tel Aviv. Regjeringen i Jerusalem har ved en rekke anledninger påpekt at de kan komme til å angripe landets atominstallasjoner, dersom de ikke stanser anrikningen av uran. Iranerne selv hevder de kun har fredelige hensikter med sitt atomprogram, til forskning og energiformål.

– Den israelske trusselen er erklært åpenlyst. Det er ingen grunn til å analysere det. Men jeg tror at slike utspill vil få alvorlige konsekvenser for hele regionen, la Haniyeh til.

Trusselen fra Gaza-stripen er likevel stor, dersom det skulle bryte ut krig mellom landene. Islamsk Jihad er en sterkt voksende terrorgruppe i området, som har overtatt rollen til Hamas som Iran-regimets forlengede arm. Dersom Israel skulle reagere militært mot Islamsk Jihad på Gaza-stripen, er det grunn til å anta at også Hamas vil kaste seg inn i krigen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart