Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Hamas kan treffe Tel Aviv og Jerusalem med flere titalls raketter

Hamas ruster opp på Gaza-stripen. Foto: Flickr/Creative Commons/Marsmet543.
Bildet viser Hamas-terrorister på Gazastripen som skyter raketter mot Israel. (Foto: Flickr/Creative Commons/Marsmet543)
Hamas-regimet på Gaza-stripen har klart å bygge ut sitt rakettarsenal kraftig de siste 15 månedene, mener israelsk etterretning.

Bare 15 måneder etter at Israel gikk inn for å drastisk redusere rakettrusselen fra Gaza i den siste Gaza-operasjonen i november 2012, har Hamas allerede bygget opp kapasitet til å kunne skyte raketter mot både Jerusalem, Tel Aviv og resten av sentral-Israel.

 

Bygger tunneler og produserer egne raketter

Islamist-regimet tilknyttet Det muslimske brorskapet har også bygget opp et fortsatt voksende underjordisk nettverk av flere mil lange tunneler, for blant annet å kunne forflytte tropper, avfyre raketter og opprettholde kommunikasjonen i en fremtidig konflikt.

Dessuten har Hamas-myndighetene investert tungt i å opprette egen produksjon av raketter av typen M-75, som har et dekningsområde på mer enn 75 kilometer. Nå er regimet i besittelse av et arsenal på flere titalls slike raketter, og ved utgangen av dette året vil de ha økt beholdningen med enda flere titalls slike raketter. Dermed vil de ikke lenger være avhengig av våpensmugling for å fortsette rakett-terroren, melder Times of Israel.

 

Mange ganger mer alvorlig trussel enn i 2012

Avisen skriver at det er usikkert hvor effektivt Israels rakettforsvarssystem vil kunne ta hånd om de potensielt tallrike utskytingene av M-75-raketter. Under Gaza-konflikten i november 2012 var det kun ti M-75-raketter som ble avfyrt mot det sentrale Israel og Jerusalem, så den nåværende trusselen må ansees som mange ganger mer alvorlig.

Etter konflikten i november 2012 opplevde Hamas at det å avfyre raketter mot sentral-Israel umiddelbart ga dem enorm prestisje blant sine alliansepartnere i den arabiske verden. Hamas-statsminister Ismail Haniyeh ble anerkjent og hyllet som den ene av kun to arabiske ledere som har lykkes med å ramme sentral-Israel. Den andre er Iraks tidligere leder Saddam Hussein.

 

Svekket regime i øyeblikket

I øyeblikket anser imidlertid Israel Hamas for å være såpass svekket at det ikke vil være ønskelig for dem å gå inn for en ny væpnet konflikt enda. Det muslimske brorskapets nederlag i Egypt har hatt betydning for utviklingen, og Egypts ødeleggelser av smuglertunneler ved grensen mot Gaza har hatt store følger for økonomien i Gaza. Vannforsyningene og elektrisitetstilgangen er lav, og arbeidsledigheten er høy.

Israel oppfatter også at det er stor misnøye med Hamas-myndighetene blant befolkningen på Gaza-stripen. Hamas slår imidlertid hardt ned på offentlige tegn på misnøye, og hindrer på den måten at protestaksjoner får spre seg i noen stor skala.

 

– Ny konflikt er et spørsmål om tid

Rakettene med kortere rekkevidde som for tiden avfyres fra Gaza mot sør-Israel er det til en stor grad Islamsk Jihad og andre terrorgrupper som står bak. Hamas har så langt ikke vist seg å være i stand til å effektivt forhindre at disse angrepene fortsetter, slik de for ikke lenge siden har uttrykt vilje til overfor Israel.

Det israelske forsvaret vurderer det uansett slik at en ny væpnet konflikt med Gaza bare vil være et spørsmål om tid, slik man ser at regimet ruster opp, skriver Times of Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart