Utenriksminister Børge Brende sier Norge fordømmer rakettangrepene mot Israel. (Foto: UD)
Utenriksminister Børge Brende sier Norge fordømmer rakettangrepene mot Israel. (Foto: UD)

Brende fordømmer rakettangrepene

- Norge fordømmer rakettangrepene mot Israel, som rammer sivile vilkårlig. Israel har rett til å forsvare seg innenfor rammen av folkeretten, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Børge Brende har hatt samtaler med både Israels utenriksminister Avigdor Lieberman og de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas, der han har oppfordret alle parter til å stanse de pågående angrepene og gjenoppta arbeidet med en politisk løsning.

Brende er klar på at Israel har rett til å forsvare seg mot raketterroren.

– Imidlertid stiller humanitærretten svært strenge krav om beskyttelse av sivile i væpnet konflikt, herunder at partene aktivt skal ta forholdsregler for å unngå sivile tap. Dette understreket jeg i min samtale med Israels utenriksminister. Som den sterkeste militærmakten har Israel et særlig ansvar, sier han i en pressemelding som ble sendt ut torsdag kveld.

– Den dramatiske opptrappingen av konflikten mellom israelerne og palestinerne har fullstendig uakseptable konsekvenser for sivile, sier Brende.

– Det er avgjørende med en enighet om en våpenhvile nå før flere sivile liv går tapt, mener han.

– Det finnes ikke noe alternativ til en politisk løsning på konflikten. Først må det bli våpenhvile. Restriksjonene må oppheves slik at det blir mulig å leve normale liv i Gaza. Men bare en endelig avtale om en tostatsløsning og slutt på okkupasjonen av Vestbredden kan skape varig fred, sier utenriksministeren, uten å konkretisere hvilke restriksjoner det er han ønsker å få opphevet i Gaza.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart