En israelsk soldat deltar i å ødelegge en angrepstunnel under operasjonen Skarp Beskyttelse. (Foto: IDF)
En israelsk soldat deltar i å ødelegge en angrepstunnel under operasjonen Skarp Beskyttelse. (Foto: IDF)

Israel har snart ødelagt angrepstunnelene

Smuglertunneler i sør, kommandosenter under Shifa-sykehuset og underjordiske lagre for våpen under skoler og moskeer velkjent for IDF. Omfanget av nettverket av titalls angrepstunneler langt inn i Israel var en større overraskelse.

Det har vært mye snakk om tunneler i forbindelse med Gaza-krigen. I den forbindelse er det greit å ha klart for seg at det er snakk om flere typer tunneler:

I en årrekke har det vært tunneler mellom Gaza og Egypt. Delvis har disse tunnelene vært brukt til å smugle vanlige varer som det ikke har vært nok av i forsyningene som Israel har sluppet gjennom sine grensepasseringer. Men også mange raketter og andre våpen er smuglet inn denne veien. Disse tunnelene er nå i stor grad ødelagt av den nye egyptiske regjeringen, som er fiendtlige til den islamismen Hamas står for. En følge av dette er at Israel antakelig vil lette noe på blokaden fordi behovet for å få en del varer gjennom Israel har økt. En annen følge er at det forhåpentligvis ikke blir så lett for Hamas å bygge seg opp igjen militært etter denne krigen.

Så er det tunneler inne på Gaza-stripen hvor raketter og andre våpen er lagret, og likeså underjordiske utskytningsramper for raketter mot Israel. Hamas har også en del bombekastere. Våpen er også lagret i mange hus som ellers er boliger, skoler, sykehus m.m. Disse våpenlagrene har vært blant de viktige målene for Israels fly, og en stor del av rakettene Hamas hadde, er blitt ødelagt av Israel. Mange av dem har vært i tettbygde strøk. Israel har sendt varsler før de bombet slike områder. Men Hamas har oppfordret folk til å være igjen der det skulle bombes. Etterpå skal Israel få skylda for at sivile er drept.

De tunnelene vi har nevnt hittil, kjente Israel godt til før krigen. Men underveis i krigen har israelerne oppdaget et nett av tunneler som har vært mye større enn de visste på forhånd. Det er tunneler som går fra steder inne i Gaza-stripen og munner ut opptil 5 kilometer inne i Israel. Disse tunnelene skal gjøre det mulig for Hamas-terrorister å snike seg inn til boliger, skoler m.m. i Israel og komme helt uventet på innbyggerne og forsvarerne der. Tanken var å gjennomføre storstilt terror, gisseltaking m.m. Etter som Israel oppdaget hvor omfattende dette tunnel-nettverket er, og at det ikke kan ha noeb annen hensikt enn å bli brukt til terror i Israel, er israelerne enige om at Israel ikke vil godta noen varig våpenhvile før alle disse tunnelene er ødelagt. De kan godta kortvarige, humanitære våpenhviler. De kan godta våpenhviler som stanser raketter fra Hamas og bomber og granater fra Israel. Men Israel vil altså ikke stanse arbeidet med å ødelegge disse angrepstunnelene.

Israel har derfor ventet med å sende delegater til våpenhvileforhandlingene Egypt organiserer.

 

Begynner å bli ferdig

Når dette blir skrevet søndag 3. august 2014, er israelerne begynt å trekke seg ut av områder hvor arbeidet med å fjerne tunnelene er ferdig. Fra disse områdene trekker israelske soldater seg ut, og Israel har gitt beskjed til dem som bodde der og tidligere fikk beskjed om å flytte derfra, at de nå kan vende tilbake til sine hjem. Dette gjelder særlig Beit Lahia nord på Gaza-stripen.

Det er ikke så mange dager igjen før dette arbeidet er ferdig.

 

Brudd på midlertidig våpenhvile

Israel og Hamas hadde avtalt en våpenhvile på 72 timer fra kl. 8 fredag 1. august for at folk i Gaza skulle få ordne de mest presserende ting: Skaffe mat, begrave døde osv.

Helt i begynnelsen av våpenhvileperioden angrep Hamas-terrorister noen israelske soldater gjennom en tunnel som gikk to kilometer inn på israelsk territorium. To ble drept, og det var først frykt for at en tredje var tatt til fange. Lørdag kveld kom meldingene om at soldaten ikke var tatt til fange, men drept. Etter dette klare bruddet på våpenhvilen fra Hamas sin side startet krigen igjen. Blant dem som skylder Hamas for at denne våpenhvilen brøt sammen, er FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart