FNs generalsekretær Ban Ki-moon inne i en av Hamas' terrortunneler under et besøk i Gaza i oktober 2014. (Foto: Skjermdump fra web-tv hos Times of Israel / GPO)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon inne i en av Hamas' terrortunneler. (Foto: Skjermdump fra web-tv hos Times of Israel / GPO)

FN-rapport med kritikk til både Hamas og Israel

- Væpnede palestinske grupper satte FN-skoler i fare under Gaza-krigen, fastslår FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Sannsynligvis ble skolene også brukt til å avfyre raketter fra, ifølge en ny rapport.

Mandag offentliggjorde FN hovedfunnene i en 207 sider lang granskningsrapport om Gaza-krigen sommeren 2014. Rapporten er utarbeidet av en kommisjon som ble nedsatt av generalsekretær Ban Ki-Moon 10. november. Kommisjonen har vært ledet av Patrick Cammaert, en pensjonert nederlandsk general og tidligere offiser i FNs fredsbevarende styrker i Kongo. Rapporten baserer seg på undersøkelser av ti utvalgte hendelser fra den 50 dager lange krigen. Rapporten er ikke offentliggjort i sin helhet, men en 27 siders oppsummering er gjort tilgjengelig, i tillegg til et følgebrev fra generalsekretæren som er adressert til presidenten for FNs sikkerhetsråd. I brevet kommer Ban Ki-Moon med kritiske uttalelser mot begge sider.

Ha’aretz har publisert hele det offentlige FN-dokumentet.

 

– Avfyrte ”sannsynligvis” raketter fra skoler

Rapporten konstaterer at terrorgruppene i Gaza skjulte rakettlagre på tre FN-skoler, og sannsynligvis avfyrte raketter fra to av skolene.

”Jeg er forferdet over at palestinske militante grupper satte FN-skoler i fare ved å bruke dem til å skjule våpen”, bemerker generalsekretæren i brevet.

”De tre skolene der det ble funnet våpen var tomme og ikke i bruk som tilfluktssteder. Men det faktum at de ble brukt av de involverte i krigen som lagringsplass for våpen, og at de i to tilfeller sannsynligvis avfyrte raketter fra dem, er uakseptabelt. Det er med på å undergrave den tilliten alle burde kunne ha til at FNs eiendommer er sivile steder og derfor ikke kan brukes i angrep. Jeg er fast bestemt på å ta de nødvendige grep for å sikre at slike hendelser ikke gjentar seg i framtiden”, skriver han.

 

Fordømmer israelske angrep

Israel kritiseres i rapporten for å ha angrepet syv FN-drevne skoler i Gaza, og for at 44 personer som hadde søkt tilflukt på disse skolene skal ha blitt drept og 227 skadet. Ban Ki-Moon sier i brevet at han fordømmer disse angrepene.

Generalsekretæren understreker viktigheten av at sivilbefolkningen på Gaza må få ivaretatt sin rett til å leve i fred og sikkerhet fra vold og terrorisme. Han understreker også at man må huske på sivilbefolkningen i Sør-Israel som lever med konstante trusler om rakettangrep og andre terrorangrep fra Hamas og andre terrororganisasjoner.

 

– Israel gjorde alt for å hindre skader

Både Israel og Hamas sa seg villige til å samarbeide med granskningskommisjonen da arbeidet med rapporten startet i oktober. Det israelske forsvarets talsmann Emmanuel Nachshon sier at alle hendelsene som er omtalt i FN-rapporten allerede har vært nøye gjennomgått og gransket av Israels egne etterforskere og at Israel har gjort alt som var mulig for å hindre skader i sårbare områder.

– Oppsummeringen av rapporten slår tydelig fast hvordan terrororganisasjonene har utnyttet FNs fasiliteter på Gaza-stripen, poengterer Nachshon.

Han sier Israel er klare for å samarbeide med UNRWA om tiltak for å unngå at slikt gjentar seg i framtiden. Bruken av FN-skolene er klare brudd på internasjonal lov. Dette satte sivile, deriblant FN-ansatte, i stor fare, sier Nachshon.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart