Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

21 personer ble dømt til døden på Gazastripen i fjor

En person fraktes bort for en offentlig henrettelse i Gaza i 2014. (Foto: Skjermdump YouTube)
En person fraktes bort for en offentlig henrettelse i Gaza i 2014. (Foto: Skjermdump YouTube)
Tre av de dømte ble henrettet. Fortsatt venter flere titalls på at dommen skal fullbyrdes.

Tre personer ble henrettet av Hamas-regimet på Gazastripen i fjor, viser en rapport om dødsstraff fra Amnesty International. Mohammed Fathi Mohammed Othman, Yousef Mohammed Abu Shamleh og Ahmad Helmi Abdel Qader Sharab ble alle henrettet 31. mai i fjor etter å ha blitt dømt til døden. Det var de første som ble henrettet etter at praksisen ble gjenopptatt etter en pause gjennom hele 2015.

Til sammen ble 21 personer dømt til døden på Gazastripen i fjor. 12 dødsdommer ble utstedt av militære domstoler og 9 av sivile domstoler. Ved utgangen av 2016 satt minst 21 personer på dødscelle, men det reelle tallet er trolig mye høyere. I henhold til palestinske lover er det dødsstraff for å samarbeide med Israel, for drap og narkotikakriminalitet. På Gaza er det i realiteten også dødsstraff for homofili.

Det er også dødsstraff på Vestbredden, men ingen er blitt henrettet siden 2002.

I forrige uke henrettet Hamas tre personer ved henging etter at de ble beskyldt for å være kollaboratører for Israel. Siden 2007 skal minst 25 personer ha blitt henrettet på Gazastripen, men mørketallene er trolig store. Amnesty International mener Hamas-regimet henrettet minst 23 personer under Gaza-krigen i 2014. Henrettelsene ble utført under dekke av krigen og Israel fikk skylden for drapene.

I fjor ble mennesker dømt til døden i alle av Israels naboland. Både Libanon og Jordan dømte mennesker til døden, men ingen av dødsstraffene ble fullbyrdet. Egypt dømte minst 237 mennesker til døden og minst 44 av dødsstraffene ble fullbyrdet. Hvor mange som er blitt henrettet i Syria finnes det ikke tall på.

Jordan har i år gjenopptatt henrettelsene og hengte 15 dødsdømte personer i begynnelsen av mars. Rapporten til Amnesty International viser at Kina henrettet flest i fjor med minst 1.000 drepte. Iran skal ha henrettet minst 567 personer, noe som er nest mest. Saudi-Arabia henrettet 154 personer, Irak 88 og Pakistan 87.

Dødsstraff er kun tillatt i krigstid i Israel for personer som er dømt for folkemord og krigsforbrytelser, men kun to personer har blitt henrettet siden 1948. Den siste som ble henrettet var nazisten Adolf Eichmann, som hadde ansvaret for transporten av jøder under holocaust. Han har blitt omtalt som det tredje rikes «sjefsbøddel». Eichmann ble hengt i 1962 for sine forbrytelser mot jøder og menneskeheten.

Noen henrettelser utføres ved henging, mens andre utføres ved skyting.
Noen henrettelser utføres ved skyting, mens andre ved henging på Gazastripen. Her klargjøres galgen.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart