Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Slik ser lungekreft-celler ut. (Foto: Welcome Images/Flickr)
Slik ser lungekreft-celler ut. (Foto: Welcome Images/Flickr)

Revolusjonerende israelsk teknologi kan redde hundretusenvis av liv i året

Israelske forskere har klart å utvikle en blodprøve som kan avdekke lungekreft.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Israelske forskere fra det Rehovot-baserte selskapet Nucleix har lykkes i å utvikle en blodprøve som kan diagnostisere lungekreft. Det er første gang noen har klart å utvikle en slik revolusjonerende teknologi. Den nye testen kan diagnostisere sykdommen lenge før den sprer seg i kroppen og dermed øker sjansene for å overleve. Mange med lungekreft dør bare måneder etter at de har fått diagnosen.

– Dette er en fantastisk prestasjon etter åtte års arbeid. Testen er utviklet her i Israel. Vi gikk med en drøm om å gjøre et betydelig bidrag til menneskeheten og kunne være med og redde liv. Vi er overbevist om at denne testen vil redde flere hundre tusen liv i året over hele verden, sier en stolt Elon Ganor til avisen Israel Hayom.

Hvert år får rundt 1,8 millioner mennesker diagnosen lungekreft. Av disse dør nesten 1,6 millioner innen ett år etter at sykdommen er påvist. Lungekreft blir ved de fleste tilfeller oppdaget ved en tilfeldighet, ved rutinekontroll (screening), eller som en følge av symptomer som langvarig hoste, blodig hoste, pusteproblemer og vekttap.

Lungekreft kan nå avdekkes ved blodprøve og redde flere hundre tusen liv. (Foto: Welcome Images)
Lungekreft kan nå avdekkes ved blodprøve. Det kan redde mange liv. (Foto: Welcome Images)

Diagnostisering av sykdommen er normalt gjort med en CT-scanner, men disse er svært unøyaktige. Den nye testen er utviklet av Dr. Elon Ganor, administrerende direktør i Nucleix, sammen med kollegene Dr. Danny Frumkin, Dr. Adam Wasserstrom og Dr. Ofer Shapira. Testen er basert på kreftens genetiske kode.

Cytosin er en av de fire hovedbasene som finnes i DNA og den holdes sammen av tre hydrogenbindinger. En studie utført av professor Haim Cedar fra Hebrew University i Jerusalem avdekket at de tre hydrogenbindingene fungerer som en slags av-og-på knapp som aktiverer, eller deaktiverer, forskjellige gener og avgjør hvor mottakelige vi er for kreft og andre sykdommer. Når en endring skjer i det samme molekylet, vil det produseres celler og resultere i dannelsen av kreftsvulster.

De israelske forskerne klarte å isolere denne endringen og kunne dermed utvikle en blodprøve som identifiserte dannelsen av kreftsvulster. To studier er blitt gjennomført med 170 frivillige i hver studie. 70 av deltakerne hadde lungekreft mens de 100 andre tilhørte risikogruppen for lungekreft, for eksempel ved at de var storrøykere, men uten at de hadde sykdommen.

Resultatet viste en spesifisitet på 94 prosent (det vil si at 94 prosent av de friske ble identifisert som friske) og en sensitivitet på 75 prosent (lungekreft ble påvist hos 75 prosent av dem som faktisk var syke). Dette er en svært høy grad av nøyaktighet.

Forskerne tror testen vil være på markedet innen to år og rettet inn mot storrøykere over 50 år, eller de som blir utsatt for mye passiv røyking.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart