Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Høyesterettspresident Dorit Beinisch. (Foto: GPO)
Høyesterettspresident Dorit Beinisch. (Foto: GPO)

Høyesterett dømte mot å forlenge Tal-loven

Med seks mot tre stemmer vedtok høyesterett å annullere Tal-loven som fritar yeshiva-studenter fra plikten til militærtjeneste. Høyesterettspresident Dorit Beinisch (bildet) sier loven er grunnlovsstridig.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Høyesterett behandlet tirsdag en begjæringen fra Bevegelsen for kvalitetsstyre og Meretz-partiet vedrørende Tal-lovens gyldighet. Flertallet vedtok at Tal-loven ikke kommer til å få forlenget virketid. Utgående høyesterettspresident, Dorit Beinisch, var blant de som stemte for å ikke forlenge virketiden, mens innkommende høyesterettspresident, Asher Grunis, konkluderte motsatt.

Statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere uttrykt ønske om å forlenge lovens gyldighet. Etter domsavsigelsen kommenterte han at han vil utarbeide en ny lov om verneplikttjeneste for ultraortodokse.

 

Beinisch: Loven er ineffektiv og grunnlovsstridig

Benisch erklærte loven for å være grunnlovsstridig og sier den derfor må bli opphevet, forteller Yedioth Aharonoth. Sammen med flertallet mener hun at staten har mislykkes i å implementere loven. Loven gir de ultraortodokse yeshiva-studentene adgang til å utsette militærtjenesten, og det gjør de inntil de stifter familie og ikke lenger behøver å avtjene verneplikten.

– Kan man si at verving av 898 ultraortodokse til militærtjeneste og 1122 til en kort, udefinert siviltjeneste, over en periode på ni år og fra en gruppe på 61.877, utgjør en oppfyllelse av lovens målsetning? spurte dommer Beinisch.

Tal-loven har ført til noe økning i militærtjeneste blant ultraortodokse, men økningen er alt for liten. Det lave antall vervede, tatt i betraktning hvor relativt enkelt der er å endre vervingsprosedyrer, illustrerer en fundamental feil i selve loven, mener Beinisch.

 

Grunis ønsker mindre juridisk innblanding

Grunis, som var i mindretallet, sier han er bekymret for om nye begjæringer vil bli sendt inn vedrørende ultraortodokses deltagelse i militæret.

– Det ville være en illusjon å forvente at en dom vil få ultraortodokse til å verve seg inn i militæret og at de går ut i arbeid, sier Grunis til Yedioth Aharonoth.

 

Nytt lovforslag

Statsminister Benjamin Netanyahu varsler et nytt lovforslag som skal føre til en bedre «deling av byrden blant alle deler av det israelsk samfunn».

Ultraortodokse politikere skal generelt være misfornøyde med dommen, men oppfordrer til samarbeid for å komme frem til en ny ordning vedrørende ultraortodokses verneplikt.

Formannen i Shas-partiet, Eli Yishai, sier de vil samarbeide med forsvars- og justisdepartementene for å komme frem til et nytt lovforslag vedrørende yeshiva-studentene i stedet for Tal-loven.

 

Andre lovforslag allerede på vei

Israel Beiteinu og Kadima planlegger nå å komme med hvert sitt lovforslag om at alle israelere skal ha verveplikt. Israel Beiteinus forslag kommer til å ha et kvotesystem der kun et visst antall kan bli fritatt for verneplikten hvis de er religiøse. De foreslår også at alle enten skal avtjene militær- eller siviltjeneste. Kadimas forslag går ut på at alle som er berettiget til å bli vervet, blir vervet, mens alle andre må avtjene siviltjeneste ved offentlige institusjoner som sykehus eller liknende i to år.

Du kan lese hva MIFF har skrevet om denne saken tidligere her.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart