Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Flere tusen muslimer deltok i opptøyene fredag. (Skjermdump: Twitter)
Flere tusen muslimer deltok i opptøyene fredag. (Skjermdump: Twitter)

Minst 3 drept og 200 skadet i opptøyer

Protestene mot sikkerhetstiltakene ved Tempelhøyden nådde et klimaks under fredagsbønnen.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Flere tusen muslimer demonstrerte fredag mot de nye sikkerhetstiltakene ved Tempelhøyden i Jerusalem. Etter forrige ukes terrorangrep, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept av terrorister med maskinpistoler og pistol, har Israel satt opp metalldetektorer ved inngangen til det hellige området. Det har fått den muslimske verden til å rase. I fem dager på rad har det vært store protester og opptøyer mot at besøkende til al-Aqsa-moskeen må gjennom en metalldetektor.

Fredag nådde protestene et klimaks i forbindelse med den muslimske fredagsbønnen. Flere tusen palestinere skal ha deltatt i protestene, som utviklet seg til voldelige opptøyer både i Jerusalem og flere steder på Vestbredden. Ifølge israelske medier skal minst tre palestinere være drept i sammenstøt med politi og sikkerhetsstyrker. Over 200 skal være skadet i de voldsomme opptøyene.

Den spente situasjonen bekymrer nå Det hvite hus. Onsdag kveld sendte de ut en pressemelding hvor de oppfordret Israel og Jordan til å gjenopprette ro og orden.

Etter at Israel fikk kontroll over Tempelhøyden etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene al-Aqsa-moskeen og Klippedomen i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten i området. Slik har det vært i 50 år.

Protestantene mener at de nye sikkerhetstiltakene bryter med dagens status quo. Også Jordan har kritisert Israel for å innføre metalldetektorer. Israel på sin side sier at de nye sikkerhetstiltakene er kommet for å bli. De mener en rød linje ble krysset da to politibetjenter ble skutt og drept i et terrorangrep ved det hellige området.

Formålet med tiltakene er å ivareta sikkerheten både til besøkende og politiet.

Muslimske ledere og det palestinske lederskapet har bidratt til at stemningen har blitt ytterligere tilspisset, ved at de flere ganger har oppfordret muslimer til en «dag med raseri» i protest mot de nye sikkerhetskontrollene Israel har innført.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart