Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ny anti-israelsk resolusjon vedtatt av UNESCO

Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tempelhøyden i Jerusalem. Al-Aqsa-moskéen til venstre og Klippedomen til høyre på bildet (Foto: Wikimedia Commons)
Også UNESCOs verdensarvkomité har vedtatt en resolusjon som avviser jødenes forbindelse til Tempelplassen.

Onsdag morgen vedtok UNESCOs verdensarvkomité en resolusjonstekst som anklager og fordømmer Israel for en lang rekke påståtte krenkelser i Jerusalem.

Det skriver flere israelske medier, inkludert Times of IsraelJerusalem Post og Jerusalem Online

Den vedtatte teksten var omtrent en kopi av resolusjonsteksten som ble vedtatt av UNESCOs hovedstyre forrige uke.

Da ble jødenes aller helligste sted – Tempelplassen – definert som kun et muslimsk hellig bønnested, med benevnelsen Al-Aqsa moskeen/Al-Haram Al-Sharif.

Det var Jordan og de palestinske selvstyremyndighetene (PA) som først foreslo og presset på for et vedtak, men det var Kuwait, Libanon og Tunisia som formelt fremmet forslaget.

PA og Jordan skrev til og med brev til alle de 21 landene i komitéen, der de advarte mot å ikke stemme for resolusjonen.

I onsdagens resolusjonstekst nevnes ikke betydningen av Gamlebyen i Jerusalem «for de tre monoteistiske religionene». Den jødiske og kristne historiske forbindelsen til området blir oversett.

En gruppe pilegrimmer i Gamlebyen i Jerusalem. (Illustrasjon: flickr.com)
En gruppe pilegrimer i Gamlebyen i Jerusalem. (Illustrasjon: flickr.com)

Det var forventet at resolusjonsteksten ville bli vedtatt ettersom ni av de 21 medlemslandene i UNESCOs verdensarvkomité er muslimske. Flere av dem er kjent for å være svært fiendtlige til Israel.

De ti landene som stemte for resolusjonen var: Libanon, Kuwait, Cuba, Indonesia, Tunisia, Tyrkia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Vietnam og Angola. Bare Tanzania og Filippinene stemte imot.

De som avsto fra å stemme var: Polen, Portugal, Kroatia, Finland, Sør-Korea, Burkina Faso, Peru og Zimbabwe. Jamaica var ikke til stede da stemmene ble registrert.

De palestinske representantene hadde forventet at den foreslåtte resolusjonsteksten ville bli vedtatt enstemmig. Etter iherdig diplomatisk innsats i kulissene av de israelske representantene, ble det vedtatt – etter forslag fra Tanzania og Kroatia – å holde en hemmelig avstemming.

Den viste altså at det ble et knapt flertall. For at resolusjonen skulle bli vedtatt, måtte minst åtte land stemme for forslaget.

Israels permanente utsending til UNESCO, ambassadør Carmel Shama-Hacohen, var likevel skuffet.

– Dette er enda en absurd resolusjon mot staten Israel, det jødiske folk og den historiske sannheten, sa han.

Carmel Shama-Hacohen (Foto: Wikipedia Commons)
Carmel Shama-Hacohen (Foto: Wikipedia Commons)

Den israelske diplomaten beskrev utfallet av avstemmingen som «diplomatisk jihad» mot det jødiske folk, jødedommen og kristendommen.

– Dette er ikke lenger en israelsk-palestinsk strid, men en arabisk kamp mot hele den jødiske verden. Det er klart at Israel og det jødiske folk kommer til å overleve dette, men det er uklart om UNESCO vil gjøre det, sa Shama-Hacohen.

Etter forrige ukes vedtak mottok UNESCOs generaldirektør, Irina Bokova, et opprop fra Shama-Hacohen og lederne fra organisasjonene StandWithUs og International Legal Forum.

Over 77.000 personer undertegnet listen som ba UNESCO om å «anerkjenne den udiskutable og dype historiske, kulturelle og religiøse forbindelsen mellom det jødiske folk og Israels land».

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: PMO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Statsministerens kontor)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, reagerte kraftig på onsdagens vedtak. – Dette er en fortsettelse av det absurdes teater. Radikale islamske krefter ødelegger moskeer, kirker og arkeologiske steder, mens Israel er den eneste staten i regionen som tillater full religionsfrihet. UNESCOs verdensarvkomité fortjener fordømmelse, ikke Israel, sa Netanyahu.

Til tross for at det negative utfallet i onsdagens avstemming, bemerket Netanyahus kontor i en uttalelse at resultatet faktisk var en diplomatisk seier for Israel.

– Takket være intens innsats fra statsministeren og utenriksdepartementet var det flere land som i år endret stemmegivingen fra å støtte til å avstå, ble det bemerket i uttalelsen, som viste til tidligere vedtatte resolusjoner i UNESCOs verdensarvkomité.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart