Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Kommunister stjal Israelflagg fra MIFF-stand

En ung kvinne stjal lørdag et Israel-flagg fra en MIFF-stand i Nordre gate i Trondheim.
Her løper tyven avgårde med det israelske flagget. Se bildet i full oppløsning. (Foto: Roy-Cato Myrvang)

 

En ung kvinne stjal lørdag et Israel-flagg fra en MIFF-stand i Nordre gate i Trondheim.


MIFF-medlem Geir Knutsen (rød jakke) blir omringet og stanset i sitt forsøk på å løpe etter tyven. Se bildet i full oppløsning. (Foto: Roy-Cato Myrvang)

Lørdag 19. februar klokken 12:00 arrangerte Med Israel for freds lokallag i Trondheim en stand i Nordre gate. Planen var å holde på et par timer. Klokken 13:00 opplevde MIFF-medlemmene å bli trakassert og frastjålet et flagg av en gruppe aksjonister.

Kommunister
To MIFF-ere var til stede da ti personer kom til stedet. De presenterte seg selv som «pro-palestinske kommunister». Et av MIFF-medlemmene som stod på stand var Geir Knutsen. Han identifiserer enkelte av aksjonistene som medlemmer av «Tjen Folket». Kommunistgruppen har blant annet fått mye medieoppmerksomhet den siste tiden for å ha kuppet organisasjonen SOS Rasisme. Flere av deres medlemmer har blitt kastet ut av partiet Rødt, fordi de ikke vil ta avstand fra Josef Stalin.

– Fire eller fem av dem flokket seg rundt meg. Etter det jeg husker var det bare den ene som snakket. Han sa de var kommunister og støttet palestinerne, forteller Knutsen.

Stjal flagg
På grunn av alle folkene som stod rundt, oppdaget ikke Knutsen at en kvinne hadde sprunget av gårde med et av deres israelske flagg. Men fra kafeen på andre siden av gaten fikk Roy-Cato Myrvang med seg alt sammen. Han skulle egentlig vært på stand denne dagen, men noe kom i veien.

– Jeg la merke til jenta som tok ned flagget. Først trodde jeg det var et MIFF-medlem som begynte å pakke sammen. «Det var da tidlig å gi seg for dagen,» tenkte jeg. Men plutselig skjønte jeg at noe var på gang, forteller Myrvang.

Ble hindret
Knutsen forstod først hva som skjedde da den andre personen på standen ropte «Hun tar flagget!»

– Jeg forsøkte å løpe etter henne, men ble fysisk hindret av de 5-6 andre mennene. De stilte seg rundt meg og brukte hender og albuer for å stoppe meg. Jeg klarte å rive meg løs og sprang etter henne over fotgjengerovergangen. Men jeg ble igjen omringet av 3-4 av dem da jeg stoppet opp litt for å vente på den andre personen som stod på stand, sier Knutsen.

Myrvang bekrefter at de andre personene bevisst forsøkte å blokkere for Knutsen da han forsøkte å løpe etter kvinnen med flagget. Til slutt forsvant tyven inn i folkemengden og Knutsen måtte gi opp forfølgelsen.

Saken anmeldt
– Jeg ringte deretter politiet. En patruljebil kom 10 minutter senere og fikk våre opplysninger. De kjørte videre for å lete, forteller Knudsen.

Politiloggen bekrefter samtalen, som skal ha funnet sted 13:21. Mandag ettermiddag anmeldte MIFF Trondheim saken til politiet.

– Uakseptabelt
Knutsen mener hendelsen var «et uakseptabelt angrep på vår demokratiske rett til å ytre vårt syn i Nordre gate».

– Det kan ikke godtas at den kriminelle pøbelen skal få ødelegge for slike lovlige arrangement, understreker han.

Myrvang, som tilfeldigvis hadde med seg fotokamera og fikk fotografert flaggstjelingen, sier det er «en trist dag for demokratiet».

– Da dette skjedde var jeg ikke klar over hvem disse var. Det fikk jeg vite først etterpå av Geir. Men det er svært interessant, fordi denne grupperingen «Tjen folket» har hatt stand på Nordre gate selv her i vinter. Jeg fotograferte dem da de hadde en veldig tydelig markering. Selvfølgelig hadde de reagert kraftig om noen hadde fysisk hindret dem. Jeg blir litt forundret. Er helt klart at det i Trondheim er en del understrømninger som slettes ikke er ønskelige, forklarer han, og sikter til den økende antisemittismen i byen.


Tjen folket arrangerte selv stand på Nordre 18. desember 2010.

Nekter å kommentere
MIFF kontaktet Kenneth Fuglemsmo, lokalleder i Tjen Folket og pressetalsmann for Revolusjonær Kommunistisk Ungdom, for å få mer informasjon om episoden.

– Kan du bekrefte eller avkrefte om du var involvert i trakassering av en pro-israelsk stand i Trondheim sentrum lørdag?

– Nei.

– Du ønsker ikke å kommentere?

– Nei, det vil jeg ikke.

– Men dersom du kunne sagt noe til dem som deltok i trakasseringen, hva ville det vært?

– Det ønsker jeg virkelig ikke å diskutere med deg.

Når vi spør om Tjen Folket/RKU ønsker å kneble folks ytringsfrihet, svarer Fuglemsmo:

– Vi har ingen makt til å nekte folk ytringsfrihet. Men fascister og nazister bør nektes det. Israel er den mest fascistiske staten i verden og tramper på et helt folkeslag og jævlig mange mennesker. Det er helt forkastelig. Vi blir ekstremt provosert over at folk forsvarer den folkerettsstridige nasjonen, sier han.

Fuglemsmo mener det er åpenbart at Tjen Folket hadde blitt provosert dersom noen hadde ødelagt deres standvirksomhet på samme måte.

– Men så støtter ikke vi akkurat fascister og nazister, sier han.

– Som sentralt medlem i RKU, mener du ikke det er selvmotsigende at dere støtter et moderparti som deltar i demokratiske valg, men at dere likevel ønsker å nekte folk og uttrykke sine meninger?

– Jeg vil alltid forsvare demokratiet mot fascister og nazister, svarer Fuglemsmo. Tjen Folket støtter maoisme. Flere titalls millioner mennesker døde en unaturlig død i sult og vold under Maos styre i Kina.

Jødehatet øker i Trondheim
Angrepet på den fredelige MIFF-standen skjer kun en måned etter at to leserinnlegg i Morgenbladet beskriver jødehatet som brer seg i Trondheim.

14. januar skrev psykologistundent ved NTNU, Daniel Vatsvåg, om en hendelse der han havnet i diskusjon med en kvinne som sa hun var «pro-Hamas». Da han fortalte at han var stolt av å ha familie i Israel, slo hun ham og sa hun bare måtte komme seg bort.

Spyttet på og utskjelt
21. januar fortalte Isak Ruben Hansen sine opplevelser av antisemittismen i Trondheim.

– Også jeg har i den byen erfart lignende forakt og grove personangrep; ene og alene fordi jeg har båret en t-skjorte med vår religions symbol Davidstjernen […] Jeg ytret absolutt intet: Angrepene og uttrykket for hat kom helt brått ene og alene fordi jeg bar dette religionssymbolet. Jeg ble spyttet på, utskjelt og hundset på det groveste. Og det verste var at folk rundt bare fulgte opp angrepet: Enten med hånlige smil, utrop og kommentarer, eller indirekte gjennom å se bort, skrev Hansen.

Han og familien så seg nødt til å flytte fra byen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart