Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Støtter Israel under Netanyahus London-besøk

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Det ble holdt både protestaksjon og støttemarkering da Israels statsminister Benjamin Netanyahu i dag ankom London. MIFF var representert på støttemarkeringen.

Netanyahu ankom London onsdag for et to dagers besøk. Hovedhensikten med besøket er et frokostmøte med Storbritannias statsminister David Cameron torsdag. Han skal også møte en gruppe parlamentsmedlemmer og britiske jødiske ledere, skriver Jerusalem Post.

The Palestinian Solidarity Campaign varslet i forkant at de ville protestere mot besøket gjennom en massedemonstrasjon onsdag like ved statsministerboligen i 10. Downing Street.

Den britiske interesseorganisasjonen Israel Advocacy Movement mobiliserte til motdemonstrasjon sammen med flere pro-israelske grupper. De ville støtte Israels demokratisk valgte statsminister, og stå opp for Israels rett til å eksistere og til å forsvare seg selv. MIFFs påtroppende organisasjonssekretær Kjetil Ravn Hansen var til stede som representant for norske Israel-venner og støttet opp om markeringen.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

Britiske Israel-venner gjør seg klare til støttemarkering ved statsmiBritiske Israel-venner gjør seg klare til støttemarkering i nærheten av statsministerboligen i London, der Netanyahu er ventet på besøk. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)nisterboligen i London, der Netanyahu er ventet på besøk. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Britiske Israel-venner gjør seg klare til støttemarkering i nærheten av statsministerboligen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Dette er Hansens rapporter underveis i demonstrasjonen:

– Ti minutter før demonstrasjonen er planlagt å starte, har om lag 50 Israel-venner samlet seg bortenfor den pro-palestinske mønstringen. Begge demonstrasjonene har fått anvist plass på andre siden av gaten fra innkjørselen til Downing Street, der statsministerboligen ligger. Downing Street er sperret, åpenbart av sikkerhetshensyn.

– Etter at demonstrasjonen startet klokken 11 britisk tid (12 norsk tid), har antallet Israel-venner steget til et par hundre. En mengde israelske flagg er løftet. Noen blåser i shofar.

– En del av motdemonstrantene er aggressive og oppfører seg truende mot Israel-vennene.

– Det er steile fronter mellom grupperingene, og stadig mer aggresjon, sinne og hatrop fra pro-palestinerne.

– Begge demonstrasjonene sprer seg etter hvert ut i gaten og over på den andre siden, helt fram til porten inn til Downing Street. Forholdene er kaotiske, og politiet jobber hardt for å holde de to gruppene fra hverandre.

– Politiet arresterer en av de pro-palestinske demonstrantene, som har rullet seg selv inn i et palestinsk flagg. «Husk at det er vi som er de fredelige», roper en av pro-palestinerne, uten å virke særlig overbevisende.

– Det er høy temperatur og til dels vedvarende kaotiske forhold, men ingen ser ut til å ha blitt skadet. Begge demonstrantgruppene roper slagord mot hverandre og vifter med hver sine plakater og flagg. Det er bare noen få meter mellom dem, og det er tett med folk like ved porten til Downing Street. Det har vært ventet at Netanyahu ville ankomme for velkomstseremoni i ettermiddag, men han har ikke vært å se.

– Klokken 14 lokal tid (15 norsk tid) begynner den pro-israelske demonstrasjonen å løse seg opp og avslutte.

(Teksten fortsetter under bildene.)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)
Fra Israel-demonstrasjonen i London. (Foto: Kjetil Ravn Hansen, MIFF)

 

– Det handler om Israels rett til å eksistere

De britiske Israel-vennene forklarer på Facebook-siden for arrangementet at de ønsker å la verden få vite at det britiske samfunnet fortsatt er lojale og sterke i sitt vennskap med Israel, og at de ikke vil svikte Israel i denne krevende tiden. Demonstrasjonene handler ikke om Benjamin Netanyahu eller hans politikk, mener de. ”Det handler om å demonstrere vår støtte til den demokratisk valgte statsministeren i staten Israel”, skriver de.

”Uansett hvem som måtte være statsminister, vil boikottbevegelsen alltid reagere på samme måte, og forklaringen er enkel: De demonstrerer ikke mot en bestemt politikk eller noe politisk parti, de aksjonerer mot Israels rett og legitimitet til å eksistere”, skriver de, og forklarer hvorfor anklagene om krigsforbrytelse i Gaza er urimelige. Mens Israel gikk langt for å unngå å ramme sivile i Gaza, angrep Hamas sivile i Israel, påpeker de blant annet.

”Dette handler ikke om krigsforbrytelser, det er et forsøk på å nekte Israel retten til å forsvare seg selv og å delegitimere staten”, konkluderer de.

Støttedemonstrasjonen arrangeres av Israel Advocacy Movement, Sussex Friends of Israel, We Believe In Israel, Board of Deputies og Zionist Federation.

 

Palestina-aktivister krever sanksjoner og arrest

The Palestinian Solidarity Campaign har i forkant av demonstrasjonen sendt et brev til Cameron med 10.000 underskrifter, der de ber ham avlyse besøket og innføre sanksjoner og våpenembargo mot Israel. De beskylder Netanyahu for å bære ”direkte ansvar for krigsforbrytelser” under Gaza-krigen sommeren 2014. De har også gått ut med lignende beskyldninger i media, og de har dratt i gang en underskriftskampanje på parlamentets offentlige nettforum, der 107.000 personer sier de vil ha Netanyahu arrestert. Når mer enn 100.000 skriver under på en sak, er rutinen at saken skal vurderes debattert i parlamentet.

 

Den britiske regjeringen: – Storbritannia er en nær venn av Israel

Den britiske regjeringen har imidlertid sendt ut en uttalelse der de forklarer hvor utenkelig det er å skulle arrestere en utenlandsk statsleder med diplomatisk immunitet. Uttalelsen sier også at ”Storbritannia er en nær venn av Israel, og vi har gleden av å ha et utmerket bilateralt forhold, som er bygget opp gjennom tiår av samarbeid mellom våre to land på en rekke områder”. Uttalelsen gjør det også klart at Storbritannia støtter en framforhandlet løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne, og at Israel hadde rett til å forsvare seg selv mot angrepene fra Gaza. Storbritannia fordømmer “terrorismen til Hamas, som avfyrte raketter mot Israel, bygget utstrakte tunneler for å kidnappe og myrde, og gjentatte ganger nektet å inngå våpenhvile”. Uttalelsen sier også: ”Israel har, i likhet med enhver annen stat, rett til å sørge for sin egen sikkerhet, og borgerne har rett til å leve uten frykt for å bli angrepet.”

 

Statsministrene David Cameron og Benjamin Netanyahu under et møte i London i 2011. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Statsministrene David Cameron og Benjamin Netanyahu under et møte i London i 2011. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart