Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Plattform for gassproduksjon i Tamar-feltet, nabofeltet til Leviathan. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)
Plattform for gassproduksjon i Tamar-feltet, nabofeltet til Leviathan. (Illustrasjonsfoto: Hibr / Flickr.com)

Gylden sjanse for en norsk olje- og gassindustri i motgang

Israelske myndigheter åpner nye olje- og gassfelt som kan bety mange nye arbeidsplasser for norske oljearbeidere.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Mens aktiviteten innen oljebransjen i Norge stadig reduseres, øker den i Israel.

På en pressekonferanse tirsdag 15. november fortalte Israels energiminister Yuval Steinitz at 24 lisenser (utvinningstillatelser) for leting etter olje og gass i havområdene utenfor kysten nå legges ut på anbud. Det meldte Times of Israel samme dag.

– Vi tilbyr leteboring i 24 blokker som utgjør halvparten av vår økonomiske sone, sa Steinitz.

Ifølge energidepartementet har det franske konsulentselskapet Beicip Franlab gjort undersøkelser som tyder på at det er rundt 6,6 milliarder fat olje og 2.137 milliarder kubikkmeter gass i områder som ennå ikke er oppdaget.

Israels energiminister Yuval Steinitz med statsråd Tord Lien (Foto: OED)
Israels energiminister Yuval Steinitz sammen med Norges olje- og energiminister Tord Lien (Foto: OED)

Selskaper som ønsker å delta i konkurransen, må betale et gebyr på 50.000 US dollar (ca. 430.000 kroner) og deponere en obligasjon på 70.000 US dollar (ca. 600.000 kroner). De må også ha eiendeler på over 400 millioner dollar (ca. 3,4 milliarder kroner) og egenkapital på 100 millioner US dollar (ca. 860 millioner kroner).

Den israelske regjeringen håper de nye blokkene vil resultere i funn av gass som i størrelse kan sammenlignes med gassfeltene Tamar og Leviathan.

Tamar-feltet, som ble oppdaget i 2009 og startet produksjonen i 2013, skal ifølge beregninger inneholde opptil 238 milliarder kubikkmeter gass.

Leviathan-feltet, som ble oppdaget i 2010, skal inneholde 535 milliarder kubikkmeter naturgass og 34,1 millioner fat lettolje eller naturgasskondensat. Produksjonen er ventet å starte i 2019.

Lisensen for begge disse blokkene eies av et USA-ledet konsortium (sammenslutning) med selskapet Noble Energy i spissen. Det israelske selskapet Delek Group har inngått partnerskap med Noble Energy.

Delek Group (Foto: Skjermdump fra Delek Groups nettside)
Delek Group (Foto: Skjermdump fra Delek Groups nettside)

Noble-Delek-konsortiet er ikke kvalifisert til å by på de 24 nye lisensene. Det samme gjelder selskaper som har lisens på andre eksisterende felt dersom feltet trolig har mer enn 200 milliarder kubikkmeter gass.

Ifølge energiminister Steinitz er dette den første åpne anbudskonkurransen innen olje- og gassutvinning i Israel, og den er utformet i samråd med konkurranseregulerende myndigheter og i henhold til beste internasjonale praksis.

Fristen for å levere anbud er satt til 21. april 2017. Den israelske energiministeren sa onsdag 16. november til nyhetsbyrået Reuters at vinnerne velges i juli 2017.

Norske olje- og gass-selskaper må gripe denne sjansen!

 

Relaterte artikler:

Israel har undertegnet historisk gassavtale med Jordan

Trolig er enda et gigantisk gassfelt funnet utenfor Israels kyst

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart