Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

De afrikanske flyktningene

Israel får kritikk for sin behandling av afrikanske flyktninger. Afrikanerne har valgt å betale beduiner dyrt for å bli smuglet ut av Egypt, blant annet fordi behandlingen er mye verre der.

Titusener av afrikanere (særlig fra Sudan, Sør-Sudan, Eritrea og Etiopia) har strømmet over grensen til Israel fra Egypt de siste årene. I alt skal det være over 60.000, og tallet er raskt økende. Beduiner på Sinai-halvøya smugler dem inn i Israel mot god betaling. For å beholde det jødiske flertallet i Israel har israelerne vært nødt til å treffe tiltak for å gjøre Israel mindre attraktivt for ikke-jøder. Ett av tiltakene er at det bygges et gjerde langs grensen til Egypt.

 

Utvisning

Israel har vedtatt at så mange som mulig av de afrikanske flyktningene skal sendes tilbake til Afrika. I noen land er forholdene slik at tilbakesending ikke er forsvarlig. Eritrea er nevnt i den forbindelsen. Men Israel har inngått avtale med regjeringen i Sør-Sudan om å returnere folk derfra. Hver voksen får 1800 kroner med seg og hvert barn 3000 kroner. (Det er ganske mye penger i Sør-Sudan.) Hver person kan ta med seg 30 kilo bagasje. Og de blir vaksinert mot sykdommer som er vanlige der de kommer.

Israel vil fortsette å sende ut afrikanere når det anses for forsvarlig. Slik Norge og mange andre land også gjør.

 

I leirer

Israel har begynt å internere flyktninger i leirer i Negev. Standarden i leirene blir utsatt for kritikk i Israel, og noe av den kan sikkert være berettiget. Men Israel kommer godt ut av en sammenligning med mange andre land, også i Europa.

The Jesuit Refugee Service utgav nylig en rapport om tvungne oppholdsleirer for flyktninger i 23 EU-land. Der var det mange alvorlige forhold. En innsatt på Malta klaget på at de ble stuet opptil 42 personer inn på ett rom. Den hygieniske standarden på toaletter, kjøkken m. m. er mange steder elendig. Mange ble tvunget til å holde seg på sin celle. Dette var altså ikke kriminelle, men folk som kom som flyktninger.

I tre firedeler av EU-landene hadde rapporten meldinger om fysiske overgrep.

 

Hva med naboene?

I stedet for nesten bare å kritisere Israel burde man være opptatt med at asylsøkerne blir langt verre behandlet i Egypt. Det får dem til å dra videre til Israel. Egyptiske beduiner i Sinai  forlanger store penger for transporten, og torturerer ofre som ikke kan betale. Det har hendt at slektninger til flyktningene har måttet selge sine hus for at beduiner skal slutte å torturere flyktninger som ikke kan betale de høye prisene det er tale om.

 

Konklusjon

Som vanlig kan Israel ikke konkurrere med himmelen og teoretiske menneskerettigheter. Men sammenlignet med situasjonen slik den nå en gang er i denne bedrøvelige verden i alminnelighet, og Israels naboland i særdeleshet, gjør Israel det meget bra. Israel tåler sammenligning også med Europa på de fleste feltene. Israel bør vurderes og eventuelt kritiseres på linje med andre land, ikke etter ideelle krav som ikke brukes på andre også.

Kilde: En artikkel av Maurice Ostroff på nettstedet timesofisrael.com 25. juni 2012.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart