Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Opposisjon i Sudan: – Bombet våpenfabrikk tilhører Irans revolusjonsgarde

Politisk kart over Sudan etter at Sør-Sudan ble skilt ut som selvstendig stat. (Foto: Wikipedia)
Politisk kart over Sudan etter at Sør-Sudan ble skilt ut som selvstendig stat. (Foto: Wikipedia)
Opposisjonskilder i Sudan hevder våpenfabrikken i Khartoum-området som ble rammet av en eksplosjon onsdag morgen tilhører Irans revolusjonsgarde. Khartoum hevder Israel bombet fabrikken. Signalet blir oppfanget i Teheran, som ligger nærmere Israel enn Khartoum.

Sudans informasjonsminister Ahmed Belal Osman hevdet onsdag at fire israelske fly bombet en militær fabrikk i hovedstaden Khartoum. «Fire fly som kom fra øst bombet industrianlegget Yarmouk,» sier Belal.

Sudan blir brukt som et transittland for våpen til Hamas-regimet på Gaza-stripen. Sudanske myndigheter har også tidligere anklaget Israel for luftangrep mot militære mål i landet, men Israel har alltid avvist å kommentere eller benektet å ha noe med sakene å gjøre.

– Sudan forbeholder seg retten til å slå tilbake mot Israel, sier Osman.

 

Signal til Teheran

Den israelske avisen Ha’aretz gjengir opposisjonskilder som sier våpenfabrikken tilhører Irans revolusjonsgarde. «På det nåværende tidspunkt er det vanskelig å bekrefte disse påstandene siden det ikke en gang er klart hvem som står bak bombingen,» skriver journalistene Amos Harel og Avi Issacharoff. Tidligere har flere rapporter i arabiske medier meldt at Irans revolusjonsgarde bygger våpenfabrikker i samarbeid med regjeringen i Khartoum. Iran har også sendt militært personell for å gi opplæring til den sudanske hæren, ifølge europeiske medier.

Etter at Moammar Gaddafis regime falt i 2011, klarte Al-Quds styrken til revolusjonsgarden å smugle ut flere titalls anti-luft og SA-24 raketter, for siden å levere dem til Hamas.

Dersom det er israelske luftstyrker som står bak angrepet på våpenfabrikken, er det et klart signal til Iran om Israels lange arm. Avstanden fra Tel Aviv til Teheran er i underkant av 1600 kilometer. Avstanden til Khartoum er over 1800 kilometer.

 

Stort krater

I første omgang ble det hevdet fra myndighetene at eksplosjonen ved våpenfabrikken skyldes en ulykke under vedlikeholdsarbeid. Senere på dagen ble pekefingeren rettet mot Israel. Informasjonsminister Osman sier det ble brukt høyteknologi for å sette radaren ved flyplassen i Khartoum ut av spill. Han brukte dette som et argument for å avvise at Sør-Sudan eller interne opprørsgrupper stod bak angrepet.

– Det er bare Israel som har denne type høyteknologi, sa Osman, ifølge Sudan Tribune. Informasjonsministeren hevdet våpenfabrikken bare produserte «små og tradisjonelle våpen».

Innbyggere i området opplyste til Sudan Tribune at de hørte lyden av det som måtte være en rakett like før eksplosjonen. Det blir rapportert at minst to personer ble drept i eksplosjonen. Øyenvitner forteller om et stort krater i anlegget. Informasjonsministeren opplyste at 60 prosent av anlegget er totalskadet, 40 prosent er delvis ødelagt.

Sudan melder at de planlegger å sende en offisiell protest til FNs sikkerhetsråd.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart