Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel spionerer på Iran via Eritrea

Øst-Afrika og Midtøsten (Foto: Google Maps)
Øst-Afrika og Midtøsten (Foto: Google Maps)
Både Iran og Israel kjemper begge om innflytelse i Eritrea, en av de mange "kamparenaene" hvor den skjulte krigen mellom de to fiende utspiller seg.

– I bytte mot ressurser, trolig inkludert moderate pengesummer og våpen, har Eritrea utvist en villighet til å bli en base for de to maktfaktorene i Midtøsten. Som et resultat av det har Eritrea og Aden-bukta blitt et nytt åsted for rivaleriet mellom Iran og Israel. Deres engasjement i Eritrea er en forlengelse av deres rivalisering rundt Rødehavet, som angivelig skal ha ført til bombingen av våpenfabrikken Yarmouk i Sudan, hevder rådgivningsbyrået i strategiske saker, Stratfor Global Intelligence, i en rapport.

Via Eritrea skal Israel drive en svært «målrettet og presis» innsamling av etterretningsinformasjon, som inkluderer å overvåke Rødehavet og Irans aktiviteter i Øst-Afrika. Eritrea ønsker selv tette bånd til den jødiske staten, på grunn av båndene landet har til USA og muligheten for å sikre seg våpen, skriver Stratfor i rapporten.

Men på tross av dette er ikke Israel voldsomt begeistret over tanken på å utvide samarbeidet med Eritrea og dermed etterretningsaktiviteten der. Årsaken er de tette båndene Israel har til Etiopia, som vil kompliseres dersom Jerusalem knytter for tette bånd til en av etiopiernes hovedfiender i regionen. Det vil kunne gjøre det vanskeligere for israelerne å oppnå sine mål om å stanse våpensmuglingen fra Sudan.

– Eritreas beslutning om å etterkomme Israels og Irans ønsker, handler ikke om ideologi. Men det er en måte for en liten og utrygg nasjon å sikre sine økonomiske og sikkerhetsmessige interesser, heter det i rapporten.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart