Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Israel bør satse mer på u-land

Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %, påpeker den israelske økonomen Hana-Muriel Setteboun. Bildet viser vindmøller i Sør-Afrika. (Illustrasjonsfoto: Lollie-Pop, flickr.com)
Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %, påpeker den israelske økonomen Hana-Muriel Setteboun. Bildet viser vindmøller i Sør-Afrika. (Illustrasjonsfoto: Lollie-Pop, flickr.com)
Hana-Muriel Setteboun oppfordrer israelsk næringsliv til å rette blikket mot u-land, og særlig mot Afrika, når de leter etter nye markeder. Særlig innen energisektoren er det store muligheter, mener hun.

Økonomisk sett var året 2012 ikke minst kjennetegnet ved krise i Europa. Heller ikke i USA har det vært den store susen. De økonomiske vanskeligheter hos Israels fremste handelspartnere har vært mye framme i israelske medier. Men Hana-Muriel Setteboun, som har doktorgrad i økonomi og jobber i energisektoren, mener at mye av oppmerksomheten burde vært vendt i en annen retning.

Setteboun mener at Afrika på mange måter er framtidas kontinent. Mens forventet økonomisk vekst i Europa ligger under 2 %, er forventet vekst i Afrika, Latin-Amerika og Asia på 5-tallet. Det er også lettere å skaffe finansiering i mange utviklingsland enn i Europa. Mange investorer som tidligere unngikk utviklingsland, satser nå der.

Mens de fleste forventer fortsatt stagnasjon i europeisk økonomi, er etterspørselen i utviklingslandene enorm. Det begynner å bli en middelklasse mange steder, og mange steder mangler infrastrukturen. Det er rike muligheter for dem som forstår å utnytte dem.

Det er høyere rente i u-landene enn i Europa, ofte 8-12 %. Men utbyttet for investorene er så høyt at det svarer seg likevel. Hun gir et eksempel: Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %.

Det er forventet at i 2030 vil nesten én milliard mennesker fremdeles mangle elektrisitet. På felter som gass til husholdningene, rent vann, veier og kloakk vil det være store utfordringer, og store muligheter for dynamiske bedrifter, i årene framover.

Kineserne satser på disse feltene, mobilisert av regjeringen. Hun mener at Israel må ta lærdom av dette og satse på nye områder. Israelske bedrifter har ofte vist evne til nytenking, og det er det som trengs her. Hun mener at satsingen i utviklingsland bør bli lokomotivet som trekker med seg resten av økonomien.

 

Kilde: En artikkel av Hana-Muriel Setteboun på Israel Hayom 31. desember 2012. Hun arbeider i F. K. Generators Group, som driver mye innenfor feltet energi.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart