Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %, påpeker den israelske økonomen Hana-Muriel Setteboun. Bildet viser vindmøller i Sør-Afrika. (Illustrasjonsfoto: Lollie-Pop, flickr.com)
Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %, påpeker den israelske økonomen Hana-Muriel Setteboun. Bildet viser vindmøller i Sør-Afrika. (Illustrasjonsfoto: Lollie-Pop, flickr.com)

– Israel bør satse mer på u-land

Hana-Muriel Setteboun oppfordrer israelsk næringsliv til å rette blikket mot u-land, og særlig mot Afrika, når de leter etter nye markeder. Særlig innen energisektoren er det store muligheter, mener hun.

Økonomisk sett var året 2012 ikke minst kjennetegnet ved krise i Europa. Heller ikke i USA har det vært den store susen. De økonomiske vanskeligheter hos Israels fremste handelspartnere har vært mye framme i israelske medier. Men Hana-Muriel Setteboun, som har doktorgrad i økonomi og jobber i energisektoren, mener at mye av oppmerksomheten burde vært vendt i en annen retning.

Setteboun mener at Afrika på mange måter er framtidas kontinent. Mens forventet økonomisk vekst i Europa ligger under 2 %, er forventet vekst i Afrika, Latin-Amerika og Asia på 5-tallet. Det er også lettere å skaffe finansiering i mange utviklingsland enn i Europa. Mange investorer som tidligere unngikk utviklingsland, satser nå der.

Mens de fleste forventer fortsatt stagnasjon i europeisk økonomi, er etterspørselen i utviklingslandene enorm. Det begynner å bli en middelklasse mange steder, og mange steder mangler infrastrukturen. Det er rike muligheter for dem som forstår å utnytte dem.

Det er høyere rente i u-landene enn i Europa, ofte 8-12 %. Men utbyttet for investorene er så høyt at det svarer seg likevel. Hun gir et eksempel: Prosjekter innenfor grønn energi (utnytte sol og vind) gir 8 % avkastning i Tyskland. I Afrika er avkastningen rundt 20 %.

Det er forventet at i 2030 vil nesten én milliard mennesker fremdeles mangle elektrisitet. På felter som gass til husholdningene, rent vann, veier og kloakk vil det være store utfordringer, og store muligheter for dynamiske bedrifter, i årene framover.

Kineserne satser på disse feltene, mobilisert av regjeringen. Hun mener at Israel må ta lærdom av dette og satse på nye områder. Israelske bedrifter har ofte vist evne til nytenking, og det er det som trengs her. Hun mener at satsingen i utviklingsland bør bli lokomotivet som trekker med seg resten av økonomien.

 

Kilde: En artikkel av Hana-Muriel Setteboun på Israel Hayom 31. desember 2012. Hun arbeider i F. K. Generators Group, som driver mye innenfor feltet energi.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart