Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Ulovlige immigranter som Israel sender tilbake til Afrika er ikke i livsfare i Rwanda

Immigranter fra Eritrea demonstrerer mot at de blir uttransportert fra Israel til Afrika. (Foto: Ben Kelmer/Flickr)
Immigranter fra Eritrea demonstrerer mot at de blir uttransportert fra Israel til Afrika. (Foto: Ben Kelmer/Flickr)
Israel vil returnere titusenvis av ulovlige immigranter til Afrika. De får penger med på veien som vil dekke levekostnader i over ett år, skriver Eldad Beck.

Diskusjonen rundt retur av drøyt 40.000 ulovlige immigranter fra Afrika herjer i Israel. Immigrantene, som for det meste kommer fra Eritrea og Sudan, sier de frykter for sine egne liv hvis de må forlate Israel. Den israelske regjeringen har gjort en avtale om å sende immigrantene til Rwanda og mener de derfor er trygge. Israelske myndigheter advarer nå om at de som ikke forlater Israel frivillig, vil bli uttransportert med tvang.

Men er immigrantenes liv faktisk i fare dersom de blir sendt til Afrika? Nei, mener journalist Eldad Beck, som kommenterer saken i den israelske storavisen Israel Hayom.

«Afrika er et veldig forvirrende kontinent. Det er både fortryllende og tragisk. Himmel og helvete på jord,» skriver den erfarne journalisten.

Beck jobbet tidligere i Afrika som prosjektkoordinator for utviklingsland. Han skriver om den afrikanske kulturen han lærte å kjenne gjennom sitt arbeid.

«Da jeg jobbet i Afrika […] adopterte jeg den afrikanske mentaliteten. Den gjorde at før jeg ankom et hvilket som helst land på kontinentet, lot jeg ting flyte og valgte å ikke tro på alt jeg hørte. Mange afrikanere behandler oss, Mzungu, eller hvite, ikke bare som en vandrende minibank, men også som noen som sluker historier hvor grensen mellom sannhet og usannhet er veldig uklar. Det er lett å selge «oss hvite» historier om drama og tragedier som slår på våre samvittighetskvaler og ønske om å hjelpe. Denne formelen fungerer utmerket godt i tidligere kolonialistiske land, men det har også vist seg å være en effektiv strategi i Israel – et land som aldri har erobret afrikansk territorium,» skriver han.

Rwandas president Paul Kagame er enig med Benjamin Netanyahu om å ta imot Israels afrikanske immigranter. (Foto: Flickr/CC)
Rwandas president Paul Kagame er enig med Benjamin Netanyahu om å ta imot Israels afrikanske immigranter.

Motstanden mot returen av de ulovlige innvandrerne har økt i omfang ettersom trusselen om tvangsutsending har vokst seg sterkere. Beck mener det er lite hold i påstander om at immigrantenes liv settes i fare hvis de sendes til Rwanda. Det store flertallet av ulovlige afrikanske immigranter i Israel kommer fra andre land, fortrinnsvis Eritrea og Sudan. Mange truer med å sette ut på en farlig reise mot Europa hvis de returneres til Afrika.

«Rwanda er et trygt og organisert land. Hvis de utsendte immigrantene velger å forlate Rwanda med kurs for Europa, så er det dem selv som med viten og vilje setter sine egne eiendeler og eget liv i fare,» skriver Beck.

Hovedårsaken til at migranter forlater Rwanda, inkludert til nabolandene Uganda og Kenya, er den vanskelige økonomiske situasjonen de står overfor og problemer med å skaffe seg arbeid. Derfor tilbyr Israel en økonomisk startpakke på rundt 28.000 norske kroner til de afrikanske immigrantene.

«Dette er nok til å dekke levekostnader i Rwanda i ett til to år, forutsatt at midlene håndteres ansvarlig. Levestandarden vil selvfølgelig være annerledes i Rwanda enn immigrantene er vant til i Israel. Kanskje så forskjellig at de til og med vil komme til å savne de «forferdelige» forholdene ved israelske forvaringssenter,» skriver Beck.

Journalist Eldad Beck mener Israels retur av ulovlige afrikanske immigranter framstilles feil. (Foto: Skjemdump Youtube)
Journalist Eldad Beck mener Israels retur av ulovlige afrikanske immigranter framstilles feilaktig. (Foto: Youtube)

Israel Hayom-journalisten understreker at det ikke finnes noen juridisk forpliktelse til å gi ulovlige immigranter et bekvemmelig liv, som de er vant med i enkelte vestlige land, hvis det ikke er grunnlag for at de skal få bli.

«Siden de snart utsendte immigrantene ikke fikk flyktningestatus i Israel, vil et flertall av dem sannsynligvis ikke få det i Rwanda, med mindre rwandiske myndigheter og FNs høykomissær for flyktninger blir enige om det.»

Israel har også tidligere returnert ulovlige immigranter til Rwanda. Mange av dem returnerte til sine hjemland Eritrea og Sudan. Det viser at ikke alle dem som hevdet at deres liv var i fare i hjemlandet, kom med en sann historie.

«Skal Rwanda fungere som et oppholdssted for tusenvis av immigranter utsendt av Israel, eller blir det bare en transittstasjon? De som er villige til å gjøre en innsats og bidra til å utvikle den rwandiske økonomien, bør ta nytte av denne muligheten. Andre, som ønsker å fortsette å leve komfortable liv på andres regning, må prøve lykken andre steder,» oppsummerer Beck.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart