Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Ilan ville ikke blitt drept om han ikke var jøde

Mandag for en uke siden ble en 23 år gammel jødisk mann funnet naken nær en jernbanelinje utenfor Paris. Ilan Halimi hadde blitt kraftig torturert av kidnapperne.

«ANTISEMITTISK DRAP» I PARIS: Mandag for en uke siden ble en 23 år gammel jødisk mann funnet naken nær en jernbanelinje utenfor Paris. Ilan Halimi hadde blitt kraftig torturert av kidnapperne.

– 80 prosent av kroppen hans var dekket av blåmerker, dype kutt og brannskader, skrev den franske avisen Le Figaro 15. februar. Halimi var lagt i håndhjern og kneblet, forlatt av sine kidnappere for å dø. Han døde på vei til sykehuset.

Historien begynte 17. januar, da kidnapperne bruke en attraktiv kvinne for å lokke Halimi i en felle. Kvinnen slo av en samtale med den unge jødiske mannen i mobiltelefon-butikken hvor han arbeidet som selger. Tre dager senere avtalte de å møtes igjen. Halimi kom aldri tilbake fra daten.

Kidnapperne, som kommuniserte med e-post og mobiltelefon, kontaktet Halimis familie og tilbød frigivelse mot løsepenger. Minst en av utpresserne skal ha snakket med afrikansk eller nord-afrikansk aksent, skriver Le Figaro. I artikkelen til den franske avisen skal det ikke være at offeret var en jøde.

Nå snakker Halimis familie ut i intervju med den israelske avisen Ha’aretz. Moren anklager fransk politi for å ignorere den antisemittiske motivasjonen hun mener lå bak drapet.

– Hvis Ilan ikke hadde vært jødisk, hadde han ikke blitt myrdet, sier hun. Det har nylig vært minst tre andre forsøk på å kidnappe unge jøder, men politiet hevder motivet til gjerningsmennene bare er kriminelt.
– De er redd for at konfrontasjonen med muslimene skal oppflammes igjen, sier Ilan Halimis onkel.

For noen månder siden skal en jødisk familie ha betalt ca. 800.000 kroner i løsepenger for en 16 år gammel jente.

Familien Halimi flyttet til Frankrike fra Marokko for 25 år siden. Nesten alle jøder har vært nødt til å flytte fra den arabiske og muslimske verden.

 

Siste utvikling i saken:
Mandag 20. februar bekreftet franske myndigheter at «antisemittisme kan ha spilt en rolle» i forbindelse med tortur-drapet på Halimi, skriver Yedioth Aharonoth. Etterforskningen pågår fortsatt.

PARIS:
Sa farvel til myrdede Ilan Halimi
Titusenvis av mennesker protesterte mot rasisme og antisemittisme i en demonstrasjonsmarsj i Frankrike søndag. Arrangementet var til minne om Ilan Halimi (23 år), et jødisk kidnappingsoffer, som ble torturert og drept av voldelige pengeutpressere nylig.
Jødiske og antirasistiske grupper som organiserte marsjen i Paris, sier at opp mot 200.000 mennesker deltok. Politiet anslo rundt 33.000. Noen tente lys eller slapp hvite ballonger i luften da de passerte mobilbutikken Halimi arbeidet i. Andre sang den franske nasjonalsangen eller messet jødiske bønner.
Flere franske ministere skal ha deltatt i marsjen, deriblant innenriksminister Nicolas Sarkozy. Også opposisjonspolitikere, som tidligere statsminister Lionel Jospin, var med.
– I dag må vi marsjere og reise oss og si at i Frankrike har alle av oss rett til å leve i verdighet, uansett hvilken Gud, religion eller hudfarge en har, sa utenriksminister Philippe Douste-Blazy.
Kidnappingen og mordet på Halimi har sendt sjokkbølger gjennom den franske befolkningen, sier Yedioth Aharonoth. Samtidig har spenningen økt mellom Frankrikes jøder og landets store muslimske minoritet.

27. feb. 2006 kl. 01.00
K. O. Bakken

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart