Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Jødehatets bål brenner kraftigere etter at NRK viste Gazas tårer

Torsdag kveld ble filmen Gazas tårer vist på NRK2. Reprisen kommer på lørdag, og statskanalen har også gjort filmen fritt tilgjengelig på nett-tv fram til 8. desember 2013. Reaksjonene som framvisningen allerede har framprovosert, viser tydelig hvorfor NRK absolutt ikke burde vist filmen.

MIFF har tidligere påpekt at filmen ikke bare kritiserer Israels krigføring, men tar til orde for å straffe jødene som folk. At norske seere tar inn over seg dette budskapet, blir tydelig dokumentert av skriftlige reaksjoner som er lagt ut åpent med fullt navn på arrangementssiden for NRK-visningen av Gazas tårer på Facebook. Her er noen av de groveste eksemplene:

«Alt jeg har å si er at jøder er umenneskelige… Og helt ærlig hvem bomber sivile med vilje? De skyter på dem som små maur jo… Måtte Allah straffe dem!» [IDF gjorde stor innsats for å unngå å skade sivile.]

«Hvem har hjerte til å drepe uskyldig små barn? Jødene skal få igjen for alt de har forårsaket. Bare vent!»
[Det er stor forskjell på å drepe småbarn med overlegg, som den palestinske terroristen i Itamar gjorde 11. mars, og at småbarn ble drept som en uønsket konsekvens av krigshandlinger.]

Les flere eksempler under.

NRKs forsvar
Titalls lisensbetalere – kanskje hundrevis – har protestert mot NRKs visning de siste dagene. NRK svarer til sitt forsvar at filmen ikke legger skjul på at den ser situasjonen fra den palestinske befolkningens side, at filmen ikke gjør noe forsøk på å lage noen balansert framstilling av konflikten og at filmen har bilder vi aldri tidligere har sett. I tillegg lister NRK opp ulike priser som filmen har vunnet og debatten den har skapt. «En film som har så mange unike kvaliteter og som vises over hele verden finner NRK det både viktig å svært naturlig å sende,» skriver informasjonsavdelingen i sitt standardsvar til klagere.

Det er mye mer å si om Gazas tårer, og det meste ble vel sagt i debatten høsten 2010. Les for eksempel min kritikk ogfilmskaper Ole Mads Sirks Vevles kritikk. «Bildene i Gazas tårer er hjerteskjærende. Det er lett å gråte sammen med mødrene som har mistet sine barn, gutten som har mistet sin far, jenta som har varige og alvorlige brannskader og mange andre. Filmen skriker om hvor viktig det er å finne en løsning på konflikten, slik at vi slipper å se flere slike redselsfulle bilder fra området i framtiden, verken på palestinsk eller israelsk side,» skrev jeg den gang.

Grove reaksjoner
Likevel er Facebook-reaksjonene med på å tydeliggjøre hva som er så farlig med filmen. Her er noen flere eksempler fra de siste timene:

«Trodde jødene hadde litt mer respekt for livet etter sine egne opplevelser, men det er sant det de sier, de er bare glad i seg selv!!»

«Det eneste jeg får lyst til er å ta hevn av forbannede Israel.»

«Nå fikk jeg et helt nytt syn på verden og på Israel! Har bare et ord: Israelere har ikke HJERTER!!!!!!»

«Sier det en gang til og tusen ganger vil jeg si : «Gud straffer jøder», og ikke nok engang, brenner dere og deres barn som dere brant Gazas befolkning og Gazas barn med deres fosfor bomber.»

(Alle eksemplene er hentet ut fra denne siden fredag 25. mars kl. 09.45.)

Blant alle reaksjonene, som vi bare har tatt med noen få av, er det, såvidt jeg kan se, kun én person som støtter filmen som har bedt folk dempe seg. Kommentaren kom slik: «Til noen av dere som skriver kommentarer her; slutt å generaliser, det er ikke jødene som skal kritiseres, men staten Israel.»

Noe av det som mangler i filmen
Er det grunn til å kritisere staten Israel for måten krigen på Gaza-stripen ble utkjempet? – Det er det helt sikkert, som i alle andre kriger skjer det feil og overgrep. Men kritikerne glemmer at Israel fulgte krigens regler «godt over gjennomsnittlig», og gjorde stor innsats for å redusere sivile tap. Kritikerne glemmer at Israel kjempet mot terrorgrupper som skjuler seg blant sivilbefolkningen. Likevel var de sivile tapstallene i Gaza-krigen lavere enn i mange kriger utkjempet av vestlige land. Det har også kommet fram at Hamas tidligere løy om antallet drepte som var stridende.

Ingenting av dette blir nevnt i Gazas tårer. Den antisemittiske terrororganisasjonen Hamas, som kontrollerer hele Gaza-stripen, blir ikke nevnt med et ord. Bakgrunnen for krigen blir ikke nevnt med et ord. At Israel fikk støtte for sin selvforsvarskrig fra en rekke land, blir ikke nevnt med et ord. Hamas blir renvasket i Gazas tårer.

NRK bør trekke filmen straks
I januar antydet Eidsvåg-utvalget at muslimers jødehets kan skyldes den norske flertallsbefolkningens holdninger. «Vage holdninger i majoritetsbefolkningen kan gi legitimitet til aksjonsmønstre hos minoritetsgrupper. Majoritetens ambivalens overfor jøder kan for eksempel legitimere antisemittiske krenkelser fra marginaliserte grupper,» skrev arbeidsgruppen.

Gazas tårer skaper holdninger som langt fra bare er vage, og kan gi «legitimitet» til farlige handlinger mot jøder og Israels venner i Norge. Åpne trusler er framkommet på Facebook-siden i forbindelse med filmvisningen. Hvorfor skal lisenspengene brukes til ensidige propagandaanklager mot Israel, som ikke er tid- og stedfestet, og som derfor ikke en gang kan tilbakevises?

NRK bør trekke filmen tilbake fra sine nettsider straks.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart