Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Rapport fra Sverige

I palmehelgen fikk jeg gleden av å besøke landsmøtet til MIFFs søsterorganisasjon Samfundet Sverige-Israel, og jeg sitter igjen med mange inntrykk, skriver MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen (bildet).

Det var for eksempel sterkt å høre hva grekeren Moissis kunne fortelle. Han begynte å engasjere seg for Israel som følge av antisemittisme. «Moissis (Moses) er jo et jødisk navn. Mange har trodd at jeg er jøde og utsatt meg for antisemittisme. De fleste som har mitt navn er jo jøder.» Tankevekkende! Moissis’ far skjulte jøder under 2. verdenskrig, og farens holdninger til jøder har nok også påvirket sønnen.

SSIs leder Gunnar Hökmark innledet årsmøtet med noen betraktninger rundt demokrati i Midtøsten. Klarer vi å se forskjell på demokrati og diktatur? Forfatteren Jan Guillou har uttalt at man bør behandle Israel – Midtøstens eneste demokrati – slik man nå behandler Libya: Han har tatt til orde for å innføre en flyforbudssone over Gaza. Men hvordan kan han sammenligne Israel med Libya? Gadaffi har uttalt at han har til hensikt å drepe representanter for oppisjonen i landet som kakerlakker, mens Israel er det eneste landet i Midtøsten hvor arabere har reell stemmerett! Støtten til Israel er støtte til et demokrati som er truet, sa Hökmark.

I løpet av årsmøtet var det både gode kulturinnslag og mange spennende foredrag. Spesielt er det verd å fremheve søndagen, hvor tre politikere og Israels ambassadør hadde panelsamtale om «Europas ansvar och möjligheterna i fredsprosessen». De tre politikerne i panelet var Gunnar Hökmark, som i tillegg til å være leder for SSI er folkevalgt representant for Moderaterne i Europaparlamentet, Alf Svensson, som representerer Kristdemokraterna i Europaparlamentet og har lang fartstid fra Riksdagen, og Annelie Enochson, som representerer Kristdemokraterna i Riksdagen. Svensson fremhevet at mennesker har visse iboende rettigheter i kraft av å være mennesker. Derfor må fred i Midtøsten ikke bare bygge på stabilitet, men stabilitet bygget på demokratiske rettigheter. Enochson snakket om religionsfrihet i Midtøsten, og viste hvordan Israel er den eneste staten i regionen med reell religionsfrihet. Hökmark uttalte noe tankevekkende om situasjonen i verden i dag: Det er ikke slik at verden er statisk, vi lever i en verden i utvikling. I dag er det mer uklart hvor utviklingen vil føre oss enn for eksempel på 90-tallet, da det virket som om verden gikk i retning av mer demokrati. Derfor er det viktig at vi ikke setter oss ned og sier at alt er håpløst, men i stedet prøver å påvirke utviklingen. For vi har mulighet til å utgjøre en forskjell!

Mot slutten av samtalen uttrykte Enochson bekymring over at Hamas nå har begynt å skyte målsøkende raketter fra Gaza mot Israel. En slik rakett ble for kort tid siden benyttet mot en skolebuss. «Dette er noe helt nytt, og Sverige bør protestere mot dette,» uttalte hun.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart