Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Demonisering av Israel fjernet etter elevreaksjon

På Nesbru videregående skole i Asker blir årlige solidartietsprosjekt med palestinske skoler utnyttet til politisk kampanje med sverting av Israel.

Oktober er ingen koselig måned å gå på skolen, skrev en bekymret elev til MIFF for noen uker siden. Skoleprosjektet, som er i regi av Kirkens Nødhjelp, har skapt uhyggestemning for jødiske elever på skolen tidligere.

I år ble det verre enn noen gang tidligere, da kunst- og håndtverk elever tirsdag presenterte en politisk kunstutstilling til støtte for en palestinsk stat. Det politiske budskapet stanset ikke der, men inneholdt også et israelsk flagg som var krysset over og teksten «mord» under (se bilde i toppen).

– Hvert år blir det lagd plakater på skolen min hvor det står «Free Palestine», «Fuck Israel» eller lignende, men dette gjorde meg virkelig sjokkert, skriver en norsk-israelsk elev ved skolen til MIFF. Det hører også med til regelen at skoleelever kommer tilbake med skrekkhistorier som tegner Israel og det jødiske folk i svært negativt lys, uten at motargumenter eller nyanser kommer fram.

Da jentas reaksjon på kunstutstillingen ble tatt opp med skolens ledelse, skal det det i første omgang blitt møtt med avvisning.

– Vi ble ikke møtt med noen forståelse, forteller eleven. «Dette er jo den allmenne tankegangen,» skal en skoleleder ha svart.

Onsdag skrev lokalavisen Budstikka om utstillingen, og nyheten ble siden spredt over hele landet gjennom nyhetsbyrået NTB.

Medieoppmerksomheten kan ha vært med på å snu saken, for torsdag er kunstutstillingen blitt fjernet, opplyser eleven.

Samme dag rykket Kirkens Nødhjelp ut på sine nettsider og tok «sterk avstand fra bruken av denne type virkemidler».

«Brudd mot norsk lov»
– Skolen min driver jo åpen rasisme, propaganda og antisemittisme. Som israeler føler jeg meg personlig krenket. Hvordan skal jeg, en «jøde», klare å føle meg komfortabel på en skole som oppfordrer sine elever til å ikke minst hate, men også drepe israelere? skrev eleven til MIFF tirsdag kveld.

Det omtalte «kunststykket» inngikk i en elevutstilling, som var satt opp på initiativ fra personalet på skolen. Eleven reagerte kraftig på at kunstutstillingen så ut til å ha støtte fra skolens ledelse.

– Kan du tenke deg hvordan tilstanden hadde vært hvis det hadde vært omvendt? At et palestinsk flagg ble krenket på denne måten? Det hadde blitt kaos, skrev eleven.

– Skolen er ikke et sted for politikk. Når skolen lærer dem at de skal hate jødene er det ikke rart det finnes så få nordmenn som støtter Israel. Skolen min klarer ikke å vise denne konflikten fra to sider, og mater elevene ved Nesbru med pro-palestinsk propaganda. Det som skjer på skolen min er i mot norsk lov, uttrykte eleven.

Etter straffeloven paragraf 135a skal «den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år». Det heter også videre i lovparagrafen: «Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.»

– Skolen min driver ren rasisme enkelt og greit, og det er virkelig ikke ok, avsluttet eleven.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart