Tok modig oppgjør med antisemittisk fortid – fikk Fritt Ord-prisen

Skribent Sara Azmeh Rasmussen mottok Fritt Ords Pris for 2012 10. mai. Over to tusen har sett hennes modige oppgjør med antisemittisk oppvekst i Syria på MIFFs YouTube-kanal.

Hør det sterke foredraget som Sara Azmeh Rasmussen holdt på Israel-konferansen 2011 her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=36UGWiOoOqI[/youtube]

 

Her kan du lese skriftlig referat av foredraget.

 

Under talen under prisutdelingen sa Georg Fr. Rieber-Mohn:

Sara Azmeh Rasmussen har også engasjert seg på helt andre områder, enkelte ganger til stor overraskelse for dem som trodde at de hadde henne vel «plassert» i en bås.

I 2007 kommenterte hun den vedvarende uroen innerst i Middelhavet:

«Kast din vrede over oss arabere og muslimer som selv er best på å undertrykke våre egne. Hold oss like ansvarlige som Israel for ustabiliteten i Midtøsten og for at en fredelig løsning på Israel-Palestinakonflikten er blitt fjernere og fjernere.»

Mye kan tyde på at denne sterke oppfordringen var en forberedelse til et engasjement mot antisemittisme, som lenge hadde ulmet i henne. I en artikkel fra 2010 beskrev hun således hvordan hun lenge hadde gått og grunnet på et offentlig oppgjør med sin antisemittiske fortid. Som ung student hadde Sara leflet med høyreekstremisme og sterkt antisemittiske krefter i sitt hjemland. I denne artikkelen gikk hun i alle fall så langt som til å skrive følgende:

«I den arabiske og muslimske kollektive bevisstheten har jøder nå, både i den religiøse og den politiske apokalypsen, inntatt rollen det onde som skal bekjempes og elimineres. De er tilhengere av en falsk religion som må vike for det sanne budskapet representert ved islam. De er en kreftsvulst på bakken som splitter den arabiske nasjonen og truer dens eksistens.»

Like i forveien hadde hun reagert kraftig på en sterkt antisemittisk bok som lå for salg i en Oslo-moské. Hun gikk ut med at innholdet er like ille som Hitlers antisemittisme. Og så sent som mandag kveld i denne uken deltok Sara i en debatt på Litteraturhuset om nettopp antisemittismen i vår tid.

Les hele talen

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart