Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

19 prosent mener at det stemmer «helt» eller «nokså godt» at «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser».
19 prosent mener at det stemmer «helt» eller «nokså godt» at «Verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser».

1 av 5 nordmenn tror jøder konspirerer for egne interesser

Kun 28 prosent av deltakerne i meningsmålingen om antisemittisme vet at de kjenner en jøde personlig. Samtidig tror 19 prosent at verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser.

4 prosent sier det «stemmer helt» og 15 prosent sier det stemmer «nokså godt» at «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser».

I meningsmålingen er deltakerne presentert med en rekke påstander med «tradisjonelle forestillinger om jøder», både positive og negative stereotypier.

«Eldre respondenter, menn og respondenter som holder sterkt med palestinerne i Midtøsten-konflikten har større sannsynlighet enn andre for å støtte samtlige påstander unntatt de tre positive stereotypiene «Jøder er familiekjære», «Jøder er spesielt kunstnerisk begavete» og «Jøder er mer intelligente enn andre folkeslag»,» skriver forfatterne av rapporten.

De som holder sterkest med Israel i Midtøstenkonflikten og KrF-velgere har mindre sannsynlighet for å støtte påstandene.

 

Følelser av sympati og antipati mot jøder

Deltakerne fikk spørsmål om hvordan flere utsagn stemmer med deres egen oppfatning om jøder.

For «Jeg føler en egen sympati for jøder» svarte 6 prosent «stemmer helt» og 21 prosent svarte «stemmer nokså godt».

For «Jeg føler en viss motvilje mot jøder» svarte 2 prosent «stemmer helt» og 9 prosent «stemmer nokså godt».

 

Jøder mer populære enn andre minoritetsgrupper

På spørsmål om kontaktpunkter med ulike nasjonaliteter og religioner, scorer jødene middelmådig. Det er flere grupper som er mer populære og flere grupper som er mindre popuulære.

10 prosent svarte at de ville mislike å ha en jøde som nabo. Samtidig sier 18 prosent de ville mislike å få en pinsevenn som nabo, og 42 prosent ville mislike å få en somalier som nabo. 27 prosent ville like å få amerikanere, 14 prosent ville like jøder og bare 3 prosent ville like å få romfolk i nabolaget.

9 prosent svarte at de ville mislike å få en jøde bragt inn i vennekretsen. Tilsvarende tall for katolikker er 6 prosent, polakker 12 prosent, pinsevenner 23 prosent og muslimer 23 prosent.

33 prosent svarte de ville mislike at en jøde giftet seg inn i familien. Tilsvarende tall for pinsevenner er 47 prosent. 19 prosent ville like giftermål med amerikanere, 7 prosent med jøder og 2 prosent med muslimer.

Flere vil bekjempe muslimhets

61 prosent mener det er nødvendig å bekjempe muslimhets i Norge. Til sammenligning er det kun 39 prosent som mener det er nødvendig å bekjempe jødehets.

 

Les resultatene for de positive og negative stereotypier om jøder.

[issuu viewMode=singlePage width=420 height=592 embedBackground=%2300a2e8 titleBarEnabled=true showHtmlLink=false proSidebarEnabled=true backgroundColor=%23222222 documentId=120529133224-efd5e766fb584aaa9ef770206616e1ff name=29-05-2012_15-29-57 username=miff tag=antisemittisme unit=px v=2]

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart