Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Nytt bilde i brannmerking-sak – offer skjulte brannsår på ryggen i to døgn

Brannsåret i nakken var ikke det eneste på 16-åringen med israelsk far som ble angrepet på en Oslo-skole mandag. Han fikk også dette såret da den rødglødende mynten falt ned på ryggen under t-skjorten. (Foto: Privat)
Brannsåret i nakken var ikke det eneste på 16-åringen med israelsk far som ble angrepet på en Oslo-skole mandag. Han fikk også dette såret da den rødglødende mynten falt ned på ryggen under t-skjorten. (Foto: Privat)
"Gutten min er redd, fordi han vet at jeg kommer til å ta opp saken. Han frykter det blir verre ved å si fra." Slik forklarer moren at sønnen, med israelsk far, holdt ett av de to brannsårene (se bildet) skjult til onsdag ettermiddag. Moren forteller om et kjølig møte med rektor.

I går meldte Miff.no om den grove voldsepisoden som skjedde på en Oslo-skole mandag. En tiendeklassing ble påført brannskader i nakken med hjelp av en rødglødende mynt, varmet på skolens grill. Moren mener bestemt at angrepet føyer seg inn i rekken av antisemittisk trakassering av sønnen.

Onsdag ettermiddag kom det fram at gutten også fikk brannskader på ryggen (se bilde i toppen). Av bildene å dømme er dette såret enda større og mer alvorlig.

– Før jeg skulle på møte med rektor, rådgiver og lærer trakk han opp t-skjorten og viste meg dette såret, sier moren til Miff.no.

Angriperen påførte først 16-åringen et brannsår i nakken. I tumultene som fulgte falt den rødglødende mynten ned under t-skjorten og laget brannsår også på høyre side av ryggen.

– Hvorfor har ikke sønnen din sagt noe om dette tidligere?

– Fordi han er redd. Fordi han vet at jeg kommer til å ta opp denne saken. Han tenker kanskje det blir verre ved å si fra, at det er best å la det passere, sier moren.

 

Møtet med rektor

Moren til offeret mener møtet med skoleledelsen onsdag ettermiddag var «en selsom opplevelse». Så vidt Miff.no kjenner til, kom møtet i stand etter at moren hadde sendt en lengre mail til skoleledelsen natt til onsdag.

– Rektor var iskald, som hun alltid er. Hun frarådet meg sterkt å gå til pressen. «Det kan gjøre det verre for sønnen din,» sa hun, forteller moren. Det var allerede for sent. Mens hun satt i møte prøvde både TV2 og VG å ringe. Det er uklart for moren om det var skolens omdømme eller sønnens framtid rektor var mest bekymret for.

Beklaget rektor episoden?

– Hun ga en slags beklagelse, men jeg opplevde at hun var kjølig, sier moren. Andre representanter for skolen som deltok i møtet opptrådte mer empatisk.

Ifølge morens gjengivelse, spurte representantene for skolen om gutten trodde angrepet var antisemittisk motivert.

– Sønnen min svarte: «Ja, for det har vært det i hver episode tidligere med den samme gutten», sier moren.

Rektors argument for at volden ikke nødvendigvis var motivert av jødehat, var at «angriperens familie har jødiske venner».

Var dette det eneste argumentet rektor brukte?

– Ja, sier moren. Jeg tviler strekt på at denne familien har jødiske venner, legger hun til.

Miff.no har ikke vært i kontakt med representanter for skolen. Moren sier gjerningsmannen og skolen vil bli anmeldt.

 

Internasjonal oppmerksomhet

I løpet av de siste 24 timer har denne nyheten spredt fra miff.no over hele verden. Simon Wiesenthal Center fulgte saken opp allerede tirsdag, amerikansk tid. De krever at norske myndigheter tar umiddelbar affære, og har allerede sendt et brev til justisminister Grete Faremo.

Miff.no kjenner til at flere store norske medier jobber med saken. Flere nettsider har allerede laget saker, blant annet Vårt Land og DittOslo.no.

I kjølvannet av SWCs reaksjon, har flere israelske nettaviser omtalt saken, blant annet Jerusalem Post og Times of Israel.

– På generelt grunnlag, vil jeg understreke at den norske regjering har null-toleranse når det gjelder mobbing i skolen, skriver Vebjørn Dysvik, ambassaderåd ved Norges ambassade i Tel Aviv, til Jerusalem Post. Dysvik tar avstand fra SWCs beskrivelser av det norske samfunn som antisemittisk.

– Nylige studier viser at nivået på antisemittisme i Norge er lavt, på nivå med land som Sverige, Danmark, Storbritannia og Nederland. Likevel er antisemittisme et stort problem for de som føler effekten av den, skriver Dysvik.

Andre medier som har omtalt saken er Israelnationalnews.com og European Jewish Press.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart