Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sytten nye jemenittiske jøder hjulpet hjem

Jemenittiske jøder som har blitt reddet av Israel. (Illustrasjon: BBC World Service, flickr.com)
Jemenittiske jøder som har blitt reddet av Israel. (Illustrasjon: BBC World Service, flickr.com)
I all hemmelighet fraktet Israel 17 jemenittiske jøder til landet. Det var økende frykt for deres sikkerhet i Jemen.

Antallet jøder i Jemen fortsetter å gå ned. Det skal nå være færre enn 90 jøder igjen i landet, hvor jøder har hatt en sivilisasjon som går flere tusen år tilbake i tid.

Onsdag landet 17 jemenittiske jøder landet på Ben Gurion flyplass i Israel. I en topphemmelig operasjon ble de reddet ut fra frykt, undertrykkelse og redsel i sitt gamle hjemland.

Fire av personene skal ha blitt fløyet direkte fra Jemen til Ben Gurion på onsdag. Resten kom fra Argentinas hovedstad Buenos Aires, etter å ha blitt smuglet ut av den jødiske smuglergruppen Satmar så langt tilbake som i 2011. De har vært involvert i arbeidet med å bringe jemenittiske jøder til Israel i en årrekke.

Totalt har 45 jøder fra Jemen blitt fraktet til Israel i år og totalt 151 siden 2009. De siste 17 av dem vil bli bosatt i Jewish Agencys immigrasjonssenter i Sør-Israel, for å lære seg språk og kultur, opplyser Times of Israel.

Jemenittiske jøder har en sentral plass i israelsk kultur. Blant annet er samtlige tre Eurovision-vinnere i Israels historie framført av jemenittiske sangere. Den jemenittiske hebraisk-uttalen regnes også for å være den mest historisk autentiske, noe som gjør at de er populære som fjernsyns- og radioankere.

Mellom juni 1949 og september 1950 ble 49.000 jøder i Jemen reddet hjem til Israel, i operasjonen som fikk navnet Magisk Teppe.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart