Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Rouhani tar med seg anti-zionistisk jøde til New York

Irans president Hassan Rouhani under sin valgkamp i juni. (Foto: Wikimedia Commons)
Irans president Hassan Rouhani under sin valgkamp i juni. (Foto: Wikimedia Commons)
I et forsøk på å forbedre Irans image tar president Hassan Rouhani med seg et jødisk parlamentsmedlem til FNs generalforsamling. En anti-zionistisk jøde, vel og merke.

Rouhanis følgesvenn blir legen og politikeren Siamak Moreh Sedgh, som innehar jødenes eneste plass i det iranske parlamentet. Han hevdet under en samtale med Reuters i 2008 at det jødiske samfunnet i landet ikke ville markere Israels 60 år som stat.

– Vi er totalt uenige med Israels oppførsel, sa han den gang.

I 2010 påsto han til Russia Today at det ikke finnes antisemittisme i Iran og at det er et fenomen som er unikt for Europa.

– Jøder er trygge i Iran. Det er sant. Ingen trenger vakter. Det har aldri vært et eneste tilfelle av antisemittisme i det iranske samfunnet. Det fenomenet tilhører Europa, den kristne verden. Det er ingen antisemittiske følelser i Iran. Vi opplever ikke angrep på våre synagoger eller gravsteder, slik som vi ser i Paris. Det er totalt 15 synagoger i Teheran, hevdet Moreh Sengh, som er kjent for å være en anti-zionist.

Til tross for Moreh Senghs rosenrøde beskrivelse, har antallet jøder i Iran blitt betydelig redusert de siste generasjonene. I 1940-årene skal det ha vært omlag 140.000-150.000 jøder. Etter at Israel ble opprettet i 1948, sank antallet jøder i Iran ned mot 100.000 i tiden fram til den islamske revolusjonen i 1979. Etter den tid, skjøt emigrasjonen fart, og antallet jøder i Iran er nå nede i mindre enn 9.000, ifølge en folketelling gjengitt av AFP i 2012. Tidligere anslag fra de siste årene hadde ligget rundt 20.000.

Mye tyder på at den islamske republikken ikke er noe paradis for jøder.

– Har skjedd før

Iran-ekspert Raz Zimmt ved Universitetet i Tel Avivs alliansesenter for iranske studier, sier til Times of Israel at han er lite imponert over Rouhanis jødiske delegasjonsmedlem. For også i 2009 gjorde Mahmoud Ahmadinejad noe av det samme, da han bragte med seg alle de fem minoritetsmedlemmene i parlamentet (én jøde, to kristne og to zoroastrianister) til møtet i generalforsamlingen.

– Dette skal vise deres såkalte toleranse mot religiøse minoriteter, forklarer han.

Irans president Hassan Rouhani står på talelisten under neste ukes møte i FNs generalforsamling. Han har varslet at han vil presentere en rekke tiltak, blant annet løfter om at verdenssamfunnet vil få fullt innsyn i atomprogrammet. Barack Obama sier han og Rouhani kan komme til å ha et møte sammen i Washington, for å drøfte atomforhandlinger.

Rouhani hevder at Iran aldri vil skaffe seg atomvåpen under hans ledelse, men israelske politikere er skeptiske til om han mener alvor.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart