Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

«Hundretusenvis» av franske jøder tenker på å forlate landet

Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)
Jewish Agency-leder Natan Sharansky (Foto: Jewish Agency, flickr.com)
I 2014 undersøkte 50.000 franske jøder muligheten for å flytte fra Frankrike til Israel. "Hundretusenvis" tenker på flytting, mener Natan Sharansky i Jewish Agency. Det anslo han mandag, før terrorangrepene i Paris.

«Jeg tror vi ser begynnelsen på slutten av jødisk historie i Europa,» sa Natan Sharansky i et intervju sommeren 2014. Sharansky er leder for Jewish Agency, den halvstatlige organisasjonen som arbeider for å hjelpe jøder å flytte til og bli integrert i Israel. I forrige uke kom statistikken for innvandring til Israel i 2014. Antallet franske jøder som søkte tilflukt i Israel økte fra 3400 i 2013 til 7000 i fjor. Et ukjent antall franske jøder flyttet også til andre land, særlig går det en flyttestrøm til Storbritannia.

Allerede før terrorangrepene i Paris denne uken, fortalte Sharansky til Jerusalem Post at franske jøder føler seg urolige. Listen over skremmende episoder og voldsangrep er lang for 2014. Men Jewish Agency registrerer også uroen på annen måte.

For ett år siden avholdt Jewish Agency to seminarer om aliya (innvandring) til Israel per måned i Frankrike. Nå blir det avholdt to slike seminarer hver kveld. Hele 50.000 søkte informasjon om aliya i 2014. «Hundretusenvis» av Frankrikes 600.000 jøder tenker på å forlate landet, anslår Sharansky.

– Dersom jeg var en europeisk politiker, ville jeg tenkt dag og natt på hvorfor jøder føler seg ukomfortable i Europa, hva det betyr for Europa og hva som har endret seg i det europeiske samfunnet, sier Sharansky.

Hva er forklaringen til at jødene føler seg ukomfortable?

– Det er sant at den første eksterne forklaringen er den store muslimske befolkningen, og følelsen av usikkerhet dette skaper, sier Sharansky. Spesielt i Frankrike ser jødene nabolag i nærheten som domineres av «Islams hus» – naboer som «ikke er venner».

Men dette er ikke den eneste forklaringen, mener Sharansky. Historisk sett har ikke antisemittisme alene fått jøder til å forlate landet de ble født i. Det som oftest har skapt flyttestrømmer, er når jødene også opplever at myndighetene ikke stiller opp for dem. Her er Frankrike et unntak, påpeker Sharansky. Paris-myndighetene er «veldig mye på jødenes side», og har «de strengeste lover mot antisemittisme i Europa».

Så hvorfor øker utflyttingen fra Frankrike?

– Fordi jødene ikke bare står overfor «Islams hus», men også «Huset til det konservative, tradisjonelt kristne Europa», argumenterer Sharansky. For øyeblikket er ikke hovedstrømningene i denne bevegelsen i Europa svært uvennlig mot jøder, men jøder vet fra historien at de aldri vil bli fullt ut godtatt, de vil aldri bli godtatt som å være «hjemme».

Europeiske jøder har som regel funnet sitt «hjem» i europeisk liberalisme, på politisk venstreside. Men der er det heller ikke lett å være en jøde i dag, spesielt dersom du har identitetsbånd knyttet til Israel.

– De liberale i  Europa i dag har en veldig negativ holdning til Israel, sier Sharansky. For jøder som ønsker å bli assimilert, trenger ikke dette være noe problem – for de jøder som anser Israel for å være viktig, representerer det et stort problem.

– Det er bare to anker som har forhindret assimilering, tro og zionisme, en forbindelse med Gud og en forbindelse med Israel. Dersom du har to anker, er det flott, dersom du har ett, kan du klare deg. Dersom du ikke har noen av dem, vil du bli assimilert i løpet av én generasjon. Det har vi sett overalt, sier Sharansky.

Les mer av journalist Herb Keinons intervju med Sharansky.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart