Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva får noen til å lage et så usympatisk banner?

Skjermdump fra Aftenposten.no.
Skjermdump fra Aftenposten.no.
Kanskje kunnskap om hva som er best for flyktningene og deres familie og venner i Syria?

Lørdag 12. september spilte Maccabi Tel Aviv mot Kiryat Shmona i den israelske fotballserien. Noen av supporterne til Tel Aviv-laget holdt fram et banner med teksten «flyktninger er ikke velkomne». Etter at et medlem av «Få bort vold og rasisme fra fotballbanen»-intiativet i Israel publiserte et bilde av banneret, har bildet gått viralt og blant annet nådd spaltene til Aftenposten. Bildet brukes som en bekreftelse på hvor intolerant og ugjestfritt Israel er.

Lenger nede i Aftenpostens artikkel blir bildet noe annerledes. Der får vi vite at klubben Maccabi Tel Aviv vil donere 1 euro (9 kroner) til hjelp for flyktninger for hver Champions League-billett de selger. Banneret kan derfor sees som en protest på dette uttrykket for solidaritet fra noen av tilhengerne. En talsmann for en fanklubb sier at pengene i stedet burde vært brukt på fattige i Israel.

 

Opplært i jødehat

Banneret fremstår både usympatisk og umusikalsk, ingen tvil om det.

Men hva kan bakgrunnen være?

For det første: Hele Syrias befolkning har de siste generasjoner vært utsatt for massiv påvirkning til fiendtlighet mot jøder generelt og mot israelske jøder spesielt. Forfatter Sara Azmeh Rasmussen, som vokste opp i Syria, har fortalt om hvordan hun ble sendt på skoleleir og fikk opplæring i å skyte jøder. Hun har også påvist klar antisemittisk propaganda i nyere syriske skolebøker.

Se det hjerteskjærende foredraget som Azmeh Rasmussen holdt for MIFF i 2011. – Mitt livs viktigste foredrag, sa hun den gang.

AUF-leder Mani Hussaini har også fortalt hvordan han ble lært opp til å hate Israel på skolen.

Det vil neppe bidra til mer fred og forsoning i verden dersom Israel skulle bli tvunget til å åpne grensene for flyktninger som er indoktrinert i jødehat.

 

Farlig for familie

For det andre: De fleste syrere vil antakeligvis frykte for sine pårørendes sikkerhet dersom de søker tilflukt i Israel. Alle arabere i området vet godt at anklager om å være kollaboratør med Israel medfører dødsstraff, ofte gjennomført av en mobb med summarisk henrettelse uten lov og dom. Mistanker som sprer seg som rykter kan være dødelige. Kanskje israelerne som avviser flyktninger vet hva som er tryggest for flyktningenes familie og venner som fortsatt befinner seg i Syria? Israel som fiende er et tankebilde som forener de aller fleste syrere, alt fra de mest Assad-lojale til IS-tilhengere.

 

Syria er i krig med Israel

For det tredje: Syria er formelt sett i krig med Israel.

 

Israel har tatt flyktninger fra Syria

For det fjerde, og til slutt: Israel har allerede mottatt et stort antall flyktninger fra Syria, bosatt dem og integrert dem som statsborgere. Som vanlig var jødene de første som ble skadelidende for den rasisme, religiøse intoleranse og det etniske fiendskap som har kommet mer til overflaten i Syria de siste fem årene.

Allerede i årene før Syria ble uavhengig fra Frankrike i 1944 økte den fiendtlige atmosfæren mot jødene i landet. Blant annet ble opplæring i hebraisk i jødiske skoler sterkt begrenset. Det var mange voldsangrep mot jødene, og det var mange oppfordringer til boikott av jødene. I 1947 var det en pogrom mot det jødiske samfunnet i Aleppo, hvor dusinvis av jøder ble drept og over 200 hjem, butikker og synagoger ødelagt.

Det er verdt å merke seg at jødene hadde bodd i Damaskus og andre syriske byer siden oldtiden, lenge før muslimer erobret området på 600-tallet.

Da FNs delingsplan ble vedtatt i 1947, og siden da Israel ble opprettet, gjennomførte den syriske regjeringen strenge tiltak mot de syriske jødene. Det ble blant annet streng straff for å reise fra Syria. Jødene fikk ikke arbeide i offentlige stillinger, fikk i perioder ikke ha telefon eller bilsertifikat, fikk ikke ta ut sine penger i banken, fikk ikke kjøpe eiendommer. Slike tiltak gikk noe i bølger. Det hemmelige politiet overvåket det jødiske samfunnet tett.

I 1948 var det anslagsvis 30.000 jøder i Syria. Ti år senere var tallet nede i 5.000. Israel tok imot mange av dem. Noen av de som flagget med banneret i Tel Aviv lørdag kan kanskje være barnebarn av jødiske flyktninger som ble tatt imot i Israel på 1950-tallet? De frykter nå å få barnebarna av de som jaget deres besteforeldre som naboer.

I 2012 ble det meldt at det er 22 jøder igjen i Syria. Alle er eldre og uten familie i utlandet som kan hjelpe dem. I din levetid vil alt jødisk liv i Syria være borte. Det er ikke bare usympatisk. Det er etnisk rensning.

Var det for mye å forvente at Aftenposten kunne fått med seg minst ett av disse poengene?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart