Fakkeltog på Gjøvik mandag kveld i regi av MIFFs lokalforening. (Foto: MIFF Gjøvik)
Fakkeltog på Gjøvik mandag kveld i regi av MIFFs lokalforening. (Foto: MIFF Gjøvik)

Markerte Krystallnatten med fakkeltog

I Gjøvik og Lister arrangerte MIFFs lokalforeninger fakkeltog for å markere natten da nazi-regimet i Tyskland først satte i gang omfattende voldshandlinger mot jøder i 1938. Budskapet til fakkelbærerne var: Aldri igjen!

Flere av MIFFs lokalforeninger markerte Krystallnatten denne uken. I Gjøvik og Lyngdal ble det arrangert fakkeltog. Begge steder meldes det om god oppslutning omkring markeringene.

MIFF Gjøvik samlet seg til fakkeltog fra Jernbaneparken, og endte i lokalene til Sentrumkirken, hvor Odd Myrland fra MIFF holdt foredrag.

MIFF Lister samlet seg utenfor Lyngdal rådhus, der Oddbjørn Fåland holdt appell. Deretter gikk de i fakkeltog til Lyngdal Kulturhus, hvor Astrid Salvesen Shwartz, leder av MIFF Lister og hovedstyremedlem av MIFF, holdt tale og Theis Bernt Sandvik bidro med sang og musikk.

 

– Hatet som skifter ansikt

– Antisemittismen er hatet som aldri dør, men som skifter ansikt etter tid og sted. Det finnes alltid en «unnskyldning» for å hate jøder, det lærer historien oss svært tydelig, sa Astrid Salvesen Shwartz i talen sin.

– Hatet rettferdiggjøres alltid. Enten er jødene for liberale, for konservative, for rike eller for fattige, for seksuelle eller for impotente, for intelligente eller for dumme. Med andre ord har de blitt møtt med en mengde selvmotsigende fordommer, påpekte hun.

– Det burde være lett å gjenkjenne antisemittisk utøvelse i et demokratisk land og samtidig få bukt med det, men dessverre så utøves ikke nulltoleranse overfor dette fenomenet i vårt samfunn, verken av norske myndigheter, media eller nordmenn generelt, utfordret Shwartz.

Som eksempel viste hun til hvordan Palestinakomiteen har aksjonert mot butikker ved å sjekke varebeholdningen for israelske produkter. Slike aksjoner har foregått både i Vest-Agder og andre steder i landet.

– I lys av Krystallnatten er dette hårreisende, kommenterte hun.

 

Begynnelsen på Holocaust

Krystallnatten er en betegnelse på natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland og Østerrike, da den nazistiske tyske regjeringen iverksatte omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom.

Mer enn 1.400 synagoger, bedehus, forsamlingssteder, flere tusen butikklokaler, private leiligheter og jødiske gravsteder ble rasert. Under selve pogromen den 9. november ble 91 jøder drept. Fram til slutten av november ble rundt 400 jøder drept eller drevet i døden. 10. november ble rundt 30 000 jøder pågrepet og satt i konsentrasjonsleir.

Krystallnatten markerer overgangen fra den diskrimineringen av jøder som startet med Hitlers maktovertakelse i 1933 og til en systematisk forfølgelse som bare få år senere skulle resultere i Holocaust.

Natten kalles Krystallnatten på grunn av de store mengdene glasskår fra vindusruter i de jødisk-eide butikkene som ble knust. ”Rikskrystallnatten” var propagandaordet nazistene selv brukte om hendelsen. I mange historiebøker blir navnet Novemberpogromen brukt i stedet, ifølge Store Norske Leksikon.

Da uhyrlighetene ble avslørt etter krigen, sa folk: “Aldri igjen.” Nå når atmosfæren i Europa og i Norge likevel kan minne faretruende om slik den var i trettiårene, vil MIFF gjennom slike markeringer være med på å stå opp og fortsette å erklære: ”Aldri igjen.”

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart