Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Storbritannia med ny lov mot Israel-boikott

Benjamin Netanyahu og Matthew Hancock i felles pressekonferanse onsdag 17. februar. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Matthew Hancock i felles pressekonferanse onsdag 17. februar. (Foto: GPO)
Den britiske regjeringen vil forby offentlige institusjoner og lokale myndigheter å boikotte Israel.

Lovforslaget fra regjeringen ble lagt fram onsdag, ifølge Times of Israel. Dersom den nye loven blir vedtatt i Parlamentet, innebærer det at alle former for boikottaksjoner mot andre land fra sentrale og lokale myndigheter, eller noen annen del av offentlig sektor, blir forbudt. Unntaket er bare tilfeller der regjeringen allerede har vedtatt å iverksette sanksjoner, embargo eller restriksjoner.

– Kommunale boikotter undergraver gode samfunnsrelasjoner, forgifter og polariserer debatten, svekker integrering og driver fram antisemittisme, sa regjeringens talsmann Matthew Hancock i en pressemelding som ble sendt ut onsdag morgen.

– Lokalt innførte boikotter kan sette integreringen tilbake og i tillegg bli til hinder for britisk eksportindustri og skade internasjonale relasjoner, fortsatte han.

I den samme pressemeldingen opplyste han også at Storbritannia vil velge å følge EUs nye direktiv om krav til merking av israelske produkter fra Vestbredden, Golan-høydene og Øst-Jerusalem.

– Regjeringen støtter klar og tydelig merking av bosetterprodukter, for å sikre at forbrukere kan ta et informert valg før de handler, sa Hancock.

 

– Vil kunne stanse universitetsboikott

Lederen for Den europeisk-jødiske kongress, Moshe Kantor, roser den britiske regjeringen for lovforslaget, som han mener viser at Storbritannia er bestemt på å kjempe både i ord og handling mot forsøk på å boikotte Israel.

– Loven vil gi myndighetene anledning til å saksøke universiteter, lokale myndigheter, råd og studentforeninger som støtter BDS-bevegelsen (boikott, sanksjoner og tilbaketrekning av investeringer fra Israel), sier Kantor.

Regjeringens lovforslag er blitt sterkt kritisert av venstresiden i politikken og pro-palestinske aktivister.

 

Netanyahu roser initiativet

Hancock var på besøk i Israel den samme dagen som lovforslaget ble kjent. I en felles pressekonferanse med Hancock og Netanyahu roste den israelske statsministeren det britiske initiativet.

– Jeg vil rose den britiske regjeringen for å nekte å diskriminere Israel og israelere, og for å stå opp for det eneste sanne demokratiet i Midtøsten, sa Benjamin Netanyahu, og trakk paralleller fra antisemittismens historie til dagens boikottbevegelse mot Israel.

– Den moderne antisemittismen angriper ikke bare individuelle jøder, men den angriper jødene kollektivt. De løgnaktige skjellsordene som gjennom århundrer ble slengt mot det jødiske folket, slenges nå mot den jødiske staten, sa Netanyahu.

I pressekonferansen sa Matthew Hancock til Netanyahu at den britiske regjeringen går inn for tiltaket ”fordi vi tror på åpen og fri handel og mener at diskriminering ikke er akseptabelt og må stås imot”.

 

Boikott ulovlig også i Norge

Også i Norge er det ulovlig for lokale myndigheter og offentlige institusjoner å boikotte Israel. Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”. Dermed ble initiativet punktert.

Det samme gjelder for Frankrike. En fransk ordfører fra et kommunistisk parti erklærte i oktober 2002 at han ville innføre boikott av israelske varer i sin kommune. Ordføreren ble innklaget for retten, først frikjent, men siden bøtlagt i en høyere fransk rettsinstans for diskriminering på nasjonal, rasemessig eller religiøst grunnlag.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart