Fra markeringen av minnedagen for Holocaust (Foto: Skjermdump fra Israelsk UDs Twitter-konto)
Fra markeringen av minnedagen for Holocaust (Foto: Skjermdump fra Israelsk UDs Twitter-konto)

Israel markerer minnedagen for Holocaust

Minnedagen for Holocaust-ofrene ble innledet onsdag kveld med en seremoni ved Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Fra solnedgang 4. mai til solnedgang 5. mai 2016 markeres den israelske minnedagen for Holocaust. Den heter på hebraisk «Yom ha-sikaron la-shoa ve la-gvora» som betyr «Minnedagen for Holocaust og heltemotet», men blir vanligvis bare omtalt som «Yom Ha-Shoah».

Dagen ble innviet i 1953 for å minnes de seks millioner jøder som mistet livet i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

I Israel er Yom Ha-Shoah en nasjonal helligdag og alle steder for underholdning holder stengt. Hvert år blir det arrangert markeringer med taler og spesielle program rundt omkring i landet, og det israelske flagget blir senket til halv stang.

Minnedagen ble innledet med en statlig seremoni ved Holocaustmuseet Yad Vashem i Jerusalem der statsministeren og presidenten holdt taler. Overlevende eller ofre for Holocaust, deres etterkommere eller slektninger, og vanlige innbyggere deltok også. En utvalgt mengde navn på ofre ble lest opp og seks overlevende fra Holocaust tente en fakkel hver til minne om de seks millioner jødene som ble myrdet av nazistene og deres medhjelpere under Holocaust.

Statsminister Benjamin Netanyahu reflekterte i sin tale over grunnlaget for Holocaust, og sa at de underliggende årsakene er like relevante i dag.

– Hva ryddet veien for at Holocaust kunne skje?, spurte han. Hva oljet hjulene på den nazistiske drapsmaskinen? Svaret er løgnene. Nazistenes desinformasjon fremstilte jødene som kilden til all ondskap i verden. De ble omtalt som brønnforgiftere, parasitter og fiender av menneskeheten. Bakvaskelse blir etterfulgt av utryddelse. I dag leser og hører millioner i den muslimske verden truende løgner om det jødiske folk. De sier at jøder stammer fra aper og griser og at jøder drikker blod av sine fiender. Hitler og hans propagandaminister Joseph Goebbels ville ikke ha blitt overrasket over de anti-jødiske kommentarene i sosiale medier, sa Netanyahu.

– Mens antisemitter tidligere har forsøkt å fremstille jøder som fiender av menneskeheten, forsøker de i dag å fremstille den jødiske staten som en fiende av menneskeheten. Rekken av løgner tar ikke slutt. I dag finner vi denne agitasjonen innen radikal islam og i den arabiske verden, men i de siste årene har den fått hjelp fra desinformasjon – ikke mindre giftig – fra den vestlige verden i form av uttalelser fra britiske parlamentsmedlemmer, ledere for det offisielle Sverige og ledere av folkeopinionen i Frankrike, la Netanyahu til.

Torsdag formiddag klokken 10:00 (israelsk tid) vil hele Israel – også trafikken på veiene – stanse opp i to minutter for en felles markering over minnet etter de seks millioner jøder som ble drept i nazistenes forsøk på å utrydde det jødiske folk.

Dagen markeres også på skoler, militærbaser, i byer og kommuner, og på arbeidsplasser. De israelske tv- og radiokanalene sender gjennom hele dagen program om Holocaust.

Torsdag ettermiddag avholdes ”de levendes marsj” fra Auschwitz til Birkenau i Polen. Direkteoverføringen kan sees her.

 

Kilder: i24news.tv, Jerusalem PostTimes of Israel og Yad Vashem.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart