Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Dobbeltstandard mot Israel er eksempel på antisemittisme

IHRA vedtar arbeidsdefinisjonen på antisemittisme. (Foto: holocaustremembrance.com)
IHRA vedtar arbeidsdefinisjonen på antisemittisme. (Foto: holocaustremembrance.com)
31 land, inkludert Norge og 24 EU-land, har samlet seg om en arbeidsdefinisjon på antisemittisme.

The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) er en allianse med 31 medlemsland, 10 observatørland og syv permanente internasjonale partnere. Blant medlemmene er Norge og 24 EU-land.

26. mai 2016 vedtok IHRA enstemmig en ikke-juridisk bindende arbeidsdefinisjon på antisemittisme.

– IHRA setter med dette et eksempel på ansvarlig oppførsel for andre internasjonale fora og håper å inspirere dem til å gjøre tiltak for å innføre en juridisk bindende arbeidsdefinisjon, sier den rumenske ambassadøren Mihnea Constantinescu, som for tiden har det roterende presidentvervet for IHRA.

IHRAs arbeidsdefinisjon bygger på en definisjon som ble publisert av European Union Monitoring Center (EUMC) for omlag ti år siden. Siden definisjonen ikke var formelt behandlet av EUMC, ble den siden fjernet, men den ligger for eksempel tilgjengelig på nettsiden til European Forum on Antisemitsm. Her er også arbeidsdefinisjonen publisert på norsk, oversatt av Sidsel Levin og Thorsten Wagner. MIFF har justert denne oversettelsen i forhold til IHRAs vedtak, og publiserer IHRAs arbeidsdefinisjon i sin helhet under.

 

Antisemittisme – en arbeidsdefinisjon

[Vedtatt av IHRA i Bucharest 26. mai 2016. MIFFs uoffisiell oversettelse.]

 

«Antisemittisme er en bestemt oppfatning av jøder som kan uttrykkes som hat overfor jøder. Verbale og fysiske manifestasjoner av antisemittisme er rettet mot jøder eller ikke-jøder og/ eller deres eiendom, og mot jødiske kulturelle og religiøse institusjoner.»

For å hjelpe IHRA i sitt arbeid, kan de følgende eksempler tjene som eksempler.

Manifestasjoner kan inkludere angrep mot staten Israel, der den oppfattes som et jødisk kollektiv. Men kritikk av Israel lignende den som blir rettet mot ethvert annet land kan ikke bli regnet som antisemittisme. Antisemittisme innebærer ofte at jøder anklages for å konspirere i den hensikt å skade menneskeheten, og brukes ofte for å legge skylden på jøder for ”hvorfor ting går galt”. Den kommer til uttrykk i verbale, skriftlige og visuelle former, og som handlinger, og benytter seg av ondskapsfulle stereotyper og negative karaktertrekk.

Aktuelle eksempler på antisemittisme i det offentlige liv, i mediene, skolen, på arbeidsplassen og i den religiøse sfære kan være, avhengig av sammenhengen, men er ikke begrenset til:

 • Oppfordring til, assistanse til eller rettferdiggjøring av drap eller skade på jøder med henvisning til radikal ideologi eller ekstremistisk religion
 • Bruk av løgnaktige, dehumaniserende, demoniserende eller stereotype anklager om jøder som individer eller makten til jøder som gruppe, for eksempel, men ikke bare, myten om jødisk verdenskonspirasjon eller myten om jøder som kontrollerer media, økonomien, regjeringen eller andre samfunnsinstitusjoner.
 • Anklager om at jøder kollektivt er ansvarlig for reelle eller innbilte feilgrep utført av en enkelt jøde eller jødisk gruppe, eller til og med handlinger utført av ikke-jøder.
 • Benekting av faktum, mekanismene (for eksempel gasskamre) eller intensjonene i folkemordet på det jødiske folk under Nazi-Tyskland og dets hjelpere og allierte under annen verdenskrig (Holocaust).
 • Anklager om at jøder som folk eller staten Israel har diktet opp eller overdriver Holocaust.
 • Anklager om at jøder er mer lojale mot Israel, eller mot interessene til jøder internasjonalt, enn mot sine egne hjemland.
 • Benekting av det jødiske folks rett til selvbestemmelse, for eksempel ved å hevde at staten Israels eksistens er rasistisk.
 • Bruk av doble standarder ved å stille krav til staten Israel som ikke stilles til andre demokratiske stater
 • Bruk av symboler og bilder forbundet med klassisk antisemittisme (for eksempel anklager om at jødene drepte Jesus eller at de bruker ikke-jøders blod i sine ritualer) for å beskrive Israel eller israelere.
 • Sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk.
 • Å holde jøder kollektivt ansvarlige for statens Israels handlinger.

Antisemittiske handlinger er kriminelle hvis de defineres slik juridisk (for eksempel benekting av Holocaust eller distribusjon av antisemittisk materiale i enkelte land).

Kriminelle handlinger er antisemittiske hvis målet for angrepene, enten de er mennesker eller objekter, for eksempel bygg, skoler, gudshus eller gravlunder, velges fordi de er eller oppfattes å være jødiske eller knyttet til jøder.

Antisemittisk diskriminering innebærer å nekte jøder muligheter eller tjenester som er tilgjengelige for andre. Det er ulovlig i flere land.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

 1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart