Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Antisemittisme øker på Internett

Antisemittisme har økt på internett. (Foto: flickr.com)
Antisemittisme har økt på internett. (Foto: flickr.com)
Undersøkelser viser at det ofte er antisemitter som skjuler seg bak kritikk mot Israel.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Den tyske kvinnen Monika Schwarz-Friesel er psykolog, lingvist, forsker, forfatter og professor ved Technical University of Berlin. Hun er en anerkjent og ledende ekspert på antisemittisme, og blir svært ofte intervjuet om temaet i tyske medier, eller sitert i den internasjonale akademiske litteraturen.

I et intervju med Times of Israel publisert onsdag 5. oktober kunne hun fortelle om en stor økning de siste årene av jødehat publisert på Internett.

I sine tallrike publikasjoner har hun analysert og avslørt nye manifestasjoner av det gamle antisemittiske hatet – ofte skjult – men likevel tatt i bruk selv om det offisielt er forbudt.

Analysene viser at dagens anti-israelske billedspråk med demonisering av den jødiske staten Israel, i virkeligheten bare er modifikasjoner av to tusen år gammel antisemittisk retorikk.

Monika Schwarz-Friesel (Foto: Youtube)
Monika Schwarz-Friesel (Foto: Youtube)

I boken Inside the anti-Semitic Mind (På innsiden av det antisemittiske sinnet), har Schwarz-Friesel sammen med den tidligere presidenten på Brandeis universitet i USA, Jehuda Reinharz, analysert over 15.000 brev, e-poster og annen korrespondanse som har blitt sendt til israelske ambassader og jødiske organisasjoner i Europa. Boken kommer ut i en engelsk versjon i november 2016 og inneholder mange eksempler på at klassisk antisemittisk retorikk blir brukt for å håne mottakeren av brevet.

Mange av dem som skriver disse brevene, er studenter, journalister, advokater, leger, prester og politikere. Det er slett ikke bare folk med lav utdanning som har slike meninger.

I et nytt forskningsprosjekt om antisemittisme på Internett, og med støtte fra The German Research Foundation (den tyske forskningsstiftelsen), er Schwarz-Friesel nå i gang med å studere innlegg og kommentarer på Facebook, samt leserkommentarer hos de seriøse mediene.

– Hittil har jeg funnet at de samme gamle antisemittiske sterotypiene fortsatt er i bruk. Israel og jøder blir fremstilt som altfor mektige og hevngjerrige barnemordere. Faktisk har forekomsten av antisemittisk innhold i kommentarer på Internett og i leserbrev blitt nesten tredoblet de siste 10 årene i Tyskland, forteller hun.

Motstanden mot antisemittiske ytringer har også blitt mindre. Da den palestinske presidenten Mahmoud Abbas talte til Europa-parlamentet i juni i år, kom han på talerstolen med falske anklager mot jødiske rabbinere. Abbas påsto at de skal ha bedt israelske myndigheter om å forgifte palestinernes drikkevann. I stedet for å motta protest eller kritikk, fikk Abbas stående applaus fra medlemmene i parlamentet.

Schwarz-Friesel mener at mange antisemitter skjuler seg bak kritikk mot staten Israel. De påstår å bare kritisere Israels politikk, og nekter for å være antisemitter. Likevel bruker de antisemittiske argumenter, og de sammenligner jøder og israelere med nazistene.

På spørsmål om antisemittismen kan øke på grunn av strømmen av flyktninger og immigranter fra Midtøsten svarer hun:

– Mange av flyktningene som har strømmet inn i Europa den siste tiden, kommer fra samfunn som er gjennomsyret av antisemittisme. Det vil være tåpelig å tro at antisemittismen deres kan fjernes gjennom utdanning i løpet av noen få år, og at den ikke vil påvirke de europeiske samfunnene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart