Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

1 av 5 har aldri hørt om Holocaust

Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Svarene fra en ny spørreundersøkelse viser at mange amerikanere mangler grunnleggene kunnskap om Holocaust.

Organisasjonen Claims Conference publiserte torsdag 12. april, på minnedagen for Holocaust, en rapport som viser at mange amerikanere mangler grunnleggende kunnskap eller bevissthet om Holocaust.

Rapporten er basert på 1350 intervjuer gjennomført over telefon eller Internett med amerikanske voksne i tidsrommet 23. – 27. februar 2018. Feilmarginen er oppgitt til å være +/- 3 prosent.

Svarene fra spørreundersøkelsen viser at 11 prosent av de voksne og 22 prosent av de unge mellom 18 og 34 år ikke har hørt om Holocaust, eller er usikker på om de tidligere har hørt ordet.

To av tre unge amerikanere klarer ikke å identifisere navnet Auschwitz. Totalt for alle voksne er tallet 41 prosent.

45 prosent av amerikanske voksne og 49 prosent av de unge klarer ikke å navngi en eneste av de over 40.000 konsentrasjonleirene eller ghettoene i Europa under Holocaust.

Mens rundt 6 millioner jøder ble myrdet under Holocaust, tror 41 prosent av amerikanere mellom 18 og 34 år at det var færre enn 2 millioner jøder som ble myrdet. For alle voksne er tallet 31 prosent.

USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (fremst, m. flaske i hånden) avla et offisielt besøk ved Yad Vashem i januar 2012. (Foto: USAs ambassade i Tel Aviv)
USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (fremst, m. flaske i hånden) avla et offisielt besøk ved Yad Vashem i januar 2012. (Foto: USAs ambassade i Tel Aviv)

De fleste amerikanske voksne (84 prosent) vet at Holocaust fant sted i Tyskland, men bare 37 prosent klarte å oppgi Polen som et land der Holocaust fant sted, selv om over halvparten (3,5 millioner) av de drepte jødene var fra Polen.

I tillegg viser resultatene en stor mangel på personlig forbindelse til Holocaust. 80 prosent av amerikanerne har aldri besøkt et Holocaust-museum og 66 prosent kjenner ikke eller vet ikke om en eneste Holocaust-overlevende.

Til tross for store hull i kunnskapen viser svarene at det finnes mye vilje til å lære om Holocaust. Omtrent alle voksne (93 prosent) mener alle elever bør lære om Holocaust på skolen. 80 prosent svarer at det er viktig å fortsette med å undervise om Holocaust slik at det ikke skjer igjen.

58 prosent av alle respondentene svarte at Holocaust kan skje igjen.

Undersøkelsen viste også at det er en vanlig oppfatning at antisemittisme og nynazisme vedvarer, selv i USA.

68 prosent av amerikanerne mener det finnes antisemittisme i dagens USA.

17 prosent svarte at det er svært mange nynazister i USA, mens 34 prosent svarte at det er mange.

Undersøkelsen fant også ut at en liten andel (15 prosent) av den amerikanske voksne befolkningen mener folk bør ha lov til å bruke nazistiske slagord eller symboler i dagens USA. 11 prosent mener det er akseptabelt å ha nynazistiske holdninger.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart