Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Da Israel ble opprettet fikk jødehatet en ny innpakning – antisionismen

Max Meyer fra Dansk Zionistforbund talte på MIFF Forum om situasjonen til de danske jødene i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)
Max Meyer fra Dansk Zionistforbund talte på MIFF Forum 2018 om situasjonen til de danske jødene i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)
Hat til Israel blir for mange hat til jøder, sa Max Meyer i Dansk Zionistforbund.

Søndag 14. oktober var det andre dag av MIFF Forum 2018 på Scandic Stavanger Airport. Max Meyer, leder av Dansk Zionistforbund (DZF), snakket om økende antisionisme. Er det bare hat for Israel, eller er det også en skjult form for antisemittisme?

– Da staten Israel ble opprettet fikk jødehatet etter min mening en ny innpakning. Antisemittismen ble til antisionismen, forklarte Meyer.

Mens det bare bor noen tusen jøder i Danmark i dag, bor det flere hundre tusen muslimer der. Meyer mener mange muslimer ikke klarer å skille mellom jødedom og sionisme. Jøder er Israel og Israel er jøder. Når den israelsk-palestinske konflikten blusser opp øker også angrepene mot jøder.

– Det ble registrert 23 antisemittiske handlinger på et halvt år i Danmark i 2014, og det til tross for at de fleste velger å ikke rapportere slike hendelser. Det står i dag politi og militære med maskinpistoler utenfor den jødiske skolen i Danmark for å beskytte den. Det er deler av København hvor jøder i 2018 ikke kan gå trygt. Det er situasjonen for de danske jødene, sa Meyer.

Da Zionistforbundet arrangerte en støttemarkering til Israel for fire år siden strømmet det til med unge muslimer som begynte å rope at de ville drepe jøder. Situasjonen ble så anspent at politiet valgte å avbryte den fredelige støttemarkeringen. Israel-vennene ble fraktet bort i politibusser.

– Flere av dem som var med på støttemarkeringen var gamle jøder som hadde overlevd Holocaust. For dem vekket det vonde minner å bli satt på en buss av politiet for å bli fraktet bort. Det var en tøff opplevelse for mange.

Meyer ser ikke en framtid for jødene i verken Danmark eller Europa.

– Det er overfall på jøder hver dag i Danmark. Derfor har vi lært oss å skjule vår identitet. Jøder over hele Europa skjuler hvem de er. Jeg ser ikke noen framtid for oss her, avsluttet han foredraget sitt på MIFF Forum.

Hele foredraget til Meyer kan du se i opptak her:


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart