Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hva skjedde med jødene i Irak?

Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
Jødiske flyktninger fra arabiske land. (Foto: GPO)
MIFF har vært på besøk på museet Babylonian Jewry Heritage Center i forbindelse med minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land 30 november. Se og hør guide Lily Shor. Hun og familien flyktet fra Irak til Israel i 1971.

30. november er den internasjonale minnedagen for jødiske flyktninger fra arabiske land. MIFF og Hjelp Jødene Hjem har i den forbindelse hatt flere arrangement i Norge, blant annet på Litteraturhuset i Oslo.

Tirsdag 4. desember var MIFF på besøk i museet Babylonian Jewry Heritage Center i den israelske byen Or Yehuda. Det er et museum som handler om jødenes historie i Irak.

For rundt 2600 år siden ble Jerusalem ødelagt og mange av jødene i Judea tatt til fange og deportert til Babylon (dagens Irak) av kong Nebukadnesar.

Etter massakren på flere hundre jøder i Bagdad i juni 1941, kjent som Farhud, forsto de irakiske jødene at de ikke hadde noen framtid i landet.

Etter opprettelsen av Israel i 1948 og de arabiske hærenes nederlag i krigen, flyktet over 110.000 jøder fra Irak til Israel i årene 1950-1952. Jødene som valgte å bli værende, ble sittende fast. Først på begynnelsen av 1970-tallet klarte de siste rundt 8- 9000 jødene å flykte fra landet, eller de fikk tillatelse fra myndighetene til å reise.

I videoen nedenfor forteller guide ved museet, Lily Shor, om forfølgelsen og drapene på de irakiske jødene på 1940-tallet, og om hvordan det var å komme som flyktning fra Irak til Israel på begynnelsen av 50-tallet, samtidig som det kom tusener av andre jødiske flyktninger fra andre arabiske land og Europa (etter Holocaust).

Det var først i 1971, da Lily var 14 år, at hennes egen familie klarte å komme seg ut av Irak. I største hemmelighet ble de smuglet ut av landet. Først reiste de til Erbil i de kurdiske områdene av Irak, så til Iran – som på den tiden hadde gode forbindelser til Israel – og deretter til Israel.

 

https://www.facebook.com/100010611875870/videos/751675535196169/

I tillegg til å dokumentere historien til de irakiske jødene driver Babylonian Jewry Heritage Center også med forskning og det fører oversikt over de irakiske jødenes stamtavler. For andre som måtte være interessert i å besøke museet er gateadressen Sderot Mordechai Ben Porat 38, Or Yehuda, Israel. Or Yehuda ligger like ved flyplassen Ben Gurion Airport.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart