Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Riksadvokaten mener «fuck jøder» kan tolkes som kritikk av Israel

Rapperen Kaveh Kholardi blir ikke straffet for å ha ropt «føkk jøder» under en festival i Oslo. (Foto: Skjermdump YouTube)
Rapperen Kaveh Kholardi ble ikke straffet for å ha ropt «føkk jøder» under en festival i Oslo. (Foto: Skjermdump YouTube)
- Skremmende av riksadvokaten, sier advokat Jan Benjamin Rødner.

Som MIFF var først til å melde 9. januar i år ble ikke rapperen Kaveh straffet for å ha ropt «fuck jøder» fra scenen under en festival i Oslo i fjor. Den avgjørelsen ble anket. Nå har riksadvokaten besluttet å henlegge saken. Dermed slipper rapperen straff for jødehetsen sin.

Det mest oppsiktsvekkende i henleggelsen er at den grove jødehetsen tolkes som et utsagn som kan ha en iboende tvetydighet. «Fuck jøde» frikjennes fordi rapperen ifølge riksadvokaten kanskje kan ha ment «fuck Israel».

«Det retter seg tilsynelatende mot jøder, men kan også sies å ha staten Israel og misnøye med den politikk som der føres som adressat», skriver riksadvokaten i sin beslutning. Denne begrunnelsen skaper reaksjoner.

– Dette er skremmende at riksadvokaten finner opp en tvetydighet som ikke er der, sier MIFFs advokat og styremedlem Jan Benjamin Rødner.

Riksadvokaten skriver at «fuck jøder« ble uttalt offentlig med et betydelig negativt og stigmatiserende potensial, og at det «utvilsomt rammer de beskyttelsesverdige interessene som straffebestemmelsen skal verne».

Men til tross for dette får saken ingen konsekvenser for rapperen, siden utsagnet ifølge riksadvokaten også kan tolkes som Israel-kritikk.

– Det ser ut som riksadvokaten skaper koblingen mellom jøde og Israel helt på eget tiltak, uten noen form for støtte i det som ble ytret. Tvetydigheten finner de på selv. Dermed skapes det inntrykk av at dette ikke er antisemittisme, men bare legitim kritikk av den israelske statens politikk, sier Rødner.

– Det er et skremmende tegn i tiden at riksadvokaten velger å finne på en iboende tvetydighet av denne art, legger han til.

Advokaten mener det ville vært mye bedre om riksadvokaten skrev at «Fuck jøder» ikke er tilstrekkelig alvorlig til å rammes av §185.

– Med den argumentasjonen han har valgt legitimerer han bruk av slike uttrykk som synonyme for «Fuck Israel». Dermed legges grunnen for utbredelse av uttrykket «Fuck jøder» og tilsvarende og dermed for oppblomstring av ringeakt og hat mot jøder. Ikke dermed sagt at «Fuck Israel» er greit, men da er det i ethvert fall formulert med et skinn av politisk ytring. Og politiske ytringer skal det være stor takhøyde for, argumenterer Rødner.

Også MIFFs daglige leder reagerer på riksadvokatens begrunnelse.

– Norske ledere har tradisjonelt vært veldig opptatt de siste årene av å skille mellom Israel og jøder. Det er helt utrolig at Riksadvokaten velger å finne på en kobling mellom jøder og Israel i dette tilfelle, som på en eller annen måte skulle gjøre det forferdelige «fuck jøder» mer spiselig, sier Conrad Myrland.

Her er hele begrunnelsen til riksadvokaten:

«Utsagnet «fuck jøder» i Stensparken ble uttalt offentlig med et betydelig negativt og stigmatiserende potensial, og rammer utvilsomt de beskyttelsesverdige interessene som straffebestemmelsen skal verne. Det faktum at ytringen fremføres med mange tilhørere og og barn til stede under en konsert og vanskelig kan tilbakevises, gir den særlig stor gjennomslagskraft. Når riksadvokaten likevel har kommet til at nevne ytring ikke er straffbar, har det blant annet sammenheng med at utsagnet kan ha iboende tvetydighet. Det retter seg tilsynelatende mot jøder, men kan også sies å ha staten Israel og misnøye med den politikk som der føres som adressat. Utsagnet ble forøvrig dementert kort tid etter at det var uttalt, og dette må også vektlegges».

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart