Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Rapperen Kaveh blir ikke straffet for grov jødehets under festival i Oslo

Rapperen Kaveh Kholardi blir ikke straffet for å ha ropt «føkk jøder» under en festival i Oslo. (Foto: Skjermdump YouTube)
Rapperen Kaveh Kholardi ble ikke straffet for å ha ropt «føkk jøder» under en festival i Oslo. (Foto: Skjermdump YouTube)
Politiet mener det ikke er straffbart å rope «føkk jøder» fra scenen.

Flere fikk maten i vrangstrupen da rapperen Kaveh Kholardi ropte «føkk jøder» under en konsert på gatematfestivalen i Oslo i fjor sommer.

Hele seansen begynte med at Kaveh spurte publikum om det var noen muslimer til stede, hvor han fulgte opp med å ønske dem eid mubarak. Så spurte musikeren om noen var kristne, før han spurte om noen var jøder. Etter en liten pause fulgte han opp med å si «føkk jøder». Etter nok en pause la han til «neida, bare kødda», skriver avisen Verdens Gang.

Flere av dem som var til stede på festivalen ble sjokkert over utspillet, som førte til at rapperen ble politianmeldt for hatefulle ytringer. Etter å ha etterforsket saken er politiet beslutning klar: Intet straffbart forhold.

«Det er påtalemyndigheten i politiets vurdering at denne ytringen ikke rammes av straffeloven § 185, ut ifra den sammenheng at det ble fremsatt i, jf. dommen i Rt. 2012 s. 536 avsnitt 17 flg. Det vises til at Kholardi umiddelbart etter fremsettelsen av ytringen uttalte at han fremsatte den som en spøk. Videre vises det til at han i avhøret av ham forklarte at ordet «Fuck» er en del av dagligtalen hans», skriver Oslo politidistrikt.

Påtalemyndigheten mener uttalelsen faller innenfor ytringsfriheten.

«Det er undertegnedes vurdering at både konteksten uttalelsen er fremsatt i og måten den er fremsatt på gjør at den faller innenfor ytringsfrihetsrommet artister og utøvende kunstnere har til å fremsette provoserende og satiriske uttalelser eller lignende», skriver Oslo-politiet og avslutter:

«Det er i påtalemyndigheten i politiets syn at det ikke er grunnlag for å fortsette den påbegynte etterforskningen. Det foreslås at forfølgningen innstilles med begrunnelse at intet straffbart forhold anses bevist».

Rapperen var også anmeldt for å ha skrevet «fuckings jøder er så korrupte» på sin egen Twitter-profil. Heller ikke dette blir ansett som straffbart.

Oslo statsadvokatembeter har godtatt beslutningen fra politiet om å henlegge saken, men erkjenner at det har vært en vanskelig vurdering.

«Vurderingen har vært vanskelig. «Fuck jøder» som fremsettes i sak […] og utsagnet «jøder er korrupte» som fremsettes i sak […] er sterkt nedsettende, krenkende og usant, men rammes ikke av straffeloven § 185, slik jeg vurderer det», skriver Oslo statsadvokatembeter i henleggelsen.

Hva synes du om henleggelsen? Si din mening i kommentarfeltet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart