Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nynazist stod bak synagogeangrepet i Tyskland

Synagogens sikkerhetstiltak forhindret en stor massakre.

Terroristen som angrep en synagoge i den tyske byen Halle på Jom kippur, den helligste dagen i det jødiske året, var den 27 år gamle nynazisten Stephan Balliet. Skytteren lastet opp et manifest på nettet like før angrepet hvor han blant annet benekter Holocaust, skriver avisen Yedioth Ahronot.

Det var langt fra tilfeldig at angrepet skjedde under Jom kippur. I manifestet skriver Balliet at da er mange jøder, også ikke-religiøse, samlet i synagogen.

I manifestet skriver han også om synkende fødselstall og økt innvandring til Europa. «Årsaken til alle disse problemene er jødene», skriver terroristen.

27-åringen sendte også video av angrepet via strømmetjenesten Twitch. I videoen ser man at terroristen forsøker å bryte seg inn i synagogen, men at han ikke klarer å komme seg forbi en stengt dør. Mellom 70 og 80 personer befant seg inne i synagogen, som var helt full i forbindelse med Jom kippur. Uten synagogens sikkerhetstiltak kunne angrepet endt i en stor massakre.

I videoen beklager terroristen til seerne at han ikke klarer å bryte seg inn i synagogen og at han ikke har klart å drepe flere i angrepet sitt. Likevel ble to personer skutt og drept på utsiden av synagogen, i tillegg til at flere ble skadet. En av de drepte ble skutt inne i en kebabrestaurant i området. Gjerningsmannen brukte flere våpen og hjemmelagde bomber i angrepet.

Under angrepet roper terroristen en rekke rasistiske og antisemittiske ord. 27-åringen stakk fra stedet i en bil etter angrepet, men ble pågrepet av politiet etter kort tid. Han ble skutt i en skuddveksling, men overlevde.

En talsperson for synagogen i Halle beskriver hvordan de opplevde angrepet.

– Vi så på monitoren at det var en tungt bevæpnet mann med stålhjelm som prøvde å skyte seg inn. Han så ut som om han kom fra en spesialstyrke. Vi barrikaderte oss der inne og ventet på politiet, forteller Max Privorozki.

Den tyske forbundskansleren Angela Merkels regjering har fordømt angrepet på Jom kippur og lover tøffere tiltak i kampen mot antisemittismen i landet.

«At en synagoge blir angrepet på selveste forsoningsdagen [Jom kippur] treffer oss mitt i hjertet. Vi må alle handle for å bekjempe antisemittismen i landet vårt», skriver den tyske utenriksministeren Heiko Maas på Twitter.

Mange i Tyskland har kritisert politiet for å bruke for lang tid på å rykke ut i forbindelse med angrepet. Flere har også uttalt at det er en skandale at synagogen ikke hadde politibeskyttelse i forbindelse med Jom kippur.

To personer ble drept utenfor en synagoge i Tyskland under Jom kippur. (Foto: Skjermdump Twitter)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart