Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Sprer jødehat til barn og unge på TikTok

En israelsk studie viser at det spres mye jødehat og konspirasjonsteorier på den populære appen TikTok. (Foto: Pixabay)
Også norske brukere sprer antisemittisme på den populære appen.

Det populære sosiale mediet TikTok brukes til mer enn bare småpinlige danser av brukerne. Det brukes også til å spre jødehat og holocaust-fornektelse, viser en studie utført av forskere ved universitet i Haifa.

Antisemitter, holocaust-fornektere og ekstremister bruker den populære appen til å nå unge mennesker. Forskerne har avdekket en rekke eksempler i en rapport de har kalt «Sprer hat på TikTok», skriver Jerusalem Post.

Gabriel Weimann, som har skrevet studien, sier det hele begynte tilfeldig. En kollega viste noe av det antisemittiske innholdet som ligger på TikTok.

– Jeg ble sjokkert, fordi jeg trodde dette bare var for barn. Til og med mitt barnebarn bruker TikTok. Etter at jeg så hva som lå der, bestemte jeg meg for å bruke måneder på å kartlegge innholdet på appen, forteller Weimann.

TikTok, som har base i Kina, har blitt svært populær med sine korte videoer hvor brukerne blant annet driver med leppesynkronisering eller danser til kjente sanger. Den har på kort tid blitt en av verdens mest populære apper, også blant norske barn. Selv om plattformen forbyr brukere under 13 år, er det tydelig at mange som opptrer i disse videoen er betydelig yngre enn det.

Selv om det finnes bekymringer også rundt andre sosiale medier, har TikTok noen unike egenskaper som gjør at det mer bekymringsfullt, ifølge studien.

«Først av alt, i motsetning til andre sosiale medier, er TikToks brukere i stor grad barn og unge, som er mer naive og lettlurte når det kommer til hatefullt innhold. For det andre er TikTok en veldig ny plattform, og har dermed ikke like lang erfaring som sine rivaler med å luke bort og beskytte sine brukere fra hatefullt og skadelig innhold», skriver de i rapporten.

De israelske forskerne har avdekket flere kjente ekstremistiske grupperinger bak noen av TikTok-kontoene. De sprer jødehat, holoaust-fornektelse og hyllest av Hitler. Men det finnes også mye antisemittisk innhold fra vanlige brukere. En britisk bruker fikk på kort tid over 600.000 visninger og over 60.000 likes på en video hvor han gjorde narr av holocaust-ofre, skriver The Algemeiner.

Også fra norske TikTok-brukere finnes det eksempler på antisemittisme. En norsk bruker har over 270.000 visninger og over 10.000 likes på en video med grov jødehets. Ingen andre av videoen til denne brukeren er i nærheten av å ha så mange visninger. Videoen har blitt eksponert til svært mange.

Selv om det ifølge TikToks brukervilkår ikke er tillatt å laste opp hatefullt innhold, så virker det ikke som om selskapet håndhever reglene strengt. MIFF er kjent med at flere brukere har rapportert denne videoen til TikTok, men den er fortsatt ikke fjernet etter å ha ligget ute i flere måneder.

På Facebook-profilen til den aktuelle personen finnes det for øvrig en hyllest til den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen».


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart