Babysko tatt fra et av de yngste ofrene i dødsleiren Auschwitz-Birkenau (Foto: @mfstern)
Babysko tatt fra et av de yngste ofrene i dødsleiren Auschwitz-Birkenau (Foto: @mfstern)

Medarbeidere i Auschwitz-Birkenau har funnet rørende beskjeder i barnesko

De nye funnene så dagens lys i forbindelse med det regelmessige bevaringsarbeidet som alle effekter på museet gjennomgår.

Medarbeidere i Auschwitz-Birkenau har funnet håndskrevne inskripsjoner i barnesko, tatt fra de jødiske barna som ble sendt i gasskammeret i den nazistiske dødsleiren i Polen.

De nye funnene så dagens lys i forbindelse med det regelmessige bevaringsarbeidet som alle effekter på museet gjennomgår for å bevare dem for ettertiden, skriver avisen Jerusalem Post.

Barneskoene i Auschwitz-Birkenau forteller historien om Holocaust hvor mer enn seks millioner jøder ble myrdet.

I en av skoene fant museets medarbeidere en inskripsjon om Amos Steinberg, født i Praha i 1938. Den lille gutten ble fengslet sammen med sine foreldre i Theresienstadt-ghettoen i 1942 og sendt derfra til Auschwitz. Se de rørende bildene av skoene her.

– Vi antar at Amos Steinbergs mor skrev sin gutts navn i skoen. Amos’ far blev deportert i en annen transport. Vi vet at han ble overført fra Auschwitz til Dachau-leiren den 10. oktober 1944. Han ble befridd fra underleiren Kaufering, sier Hanna Kubik fra museets avdeling for samlinger.

I en annen sko fant medarbeiderne dokumenter på ungarsk hvor flere navn nevnes: Ackermann, Brávermann og Beinhorn.

– De omtalte personene ble sannsynligvis deportert til Auschwitz på våren eller sommeren 1944 under utryddelsen av ​​ungarske jøder. Jeg håper at vi med mer detaljert forskning kan finne flere detaljer om hver enkelt person, sier Kubik.

Auschwitz-Birkenau har en fast utstilling av en stor mengde barnesko og museet har vært engasjert i en løpende innsats for å bevare dem. Det er funnet mange historisk viktige effekter under bevaringsprosessen, deriblant brev, fragmenter av aviser og pengesedler som man mener kan ha blitt brukt som foring i skoene.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbedet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart