Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Dårlig behandling av beduinene

De israelske beduinene er arabere og muslimer, og blir derfor ikke innkalt til militærtjeneste. Men mange av dem melder seg frivillig som sporfinnere.

De israelske beduinene er arabere og muslimer, og blir derfor ikke innkalt til militærtjeneste. Men mange av dem melder seg frivillig som sporfinnere. Beduinene er ørkenens sønner. Det virker som om de har røntgen-syn. De ser spor der jødiske soldater ikke ser noen ting. Derfor brukes de til å oppspore inntrengere fra Gaza, Jordan og Libanon. Det er hovedgrunnen til at de ulike tiltakene virker. De kan oppdage de aller minste endringene som inntrengere fra nabolandene etterlater seg. Uten dem ville hele forsvarssystemet mot terror vært mer eller mindre bortkastede penger. Hundrevis av unge beduiner har gitt sine liv for det Israel de deler med det jødiske flertallet. Noen av dagens sporfinnere i den israelske hæren hadde også fedre som gjorde den samme tjenesten

Lojalitet De siste 10 årene har innflytelsen fra islamske fundamentalister medvirket til at antallet beduiner som melder seg frivillig til den israelske hæren, har minket. Men de siste par årene synes denne trenden å ha snudd. Nå øker antallet igjen noe

Dårlig behandling Hvor mange beduiner som på lengre sikt vil slutte seg til Israels fiender og hvor mange som vil være lojale mot sitt land, er i stor grad opp til de israelske jødene, som enkeltmennesker og ved politikken som føre.

I det store og hele har Israel misbrukt den utrolige lojaliteten til beduinene. De beduinene som har vært soldater (sporfinnere), sier at i hæren var det fine forhold mellom dem og jødene. Men i det sivile livet er det verr.

Den arabiske minoriteten i Israel er den fattigste delen av befolkningen. Det viser seg i inntekt, velstand, boforhold, utdanning, helse og lignende. Og beduinene er de fattigste av de fattig.

Det er avgjørende, skriver Goell, både for Israels beste og for den grunnleggende sosiale rettferdigheten, at Israel begynner å gjøre en virkelig innsats for at beduin-befolkningen skal gjøre raske framskritt. Hvis ikke, kan deres lojalitet bli omskapt til en farlig fiendtlighet

Utviklingen videre Goell mener at det vil være feil å godta alle beduinenes krav. Israel kan ikke godta at det reises provisoriske landsbyer overalt i det nordlige Negev. Goell mener at det var riktig da det ble bestemt for flere tiår siden at beduinene i Negev skulle konsentreres i ordentlige byer. Den store feilen er at dette ikke er blitt fulgt opp med ordentlige bevilgninger. Så disse byene er blitt slum. Det trengs beløp som virkelig monne.

Et område hvor Israel må opptre mye fastere, er overfor den ulovlige og økende praksisen med polygami (flerkoneri). Noen beduiner tar flere koner fra den palestinske befolkningen i Gaza, og får et meget stort antall barn. Dette var altså noen synspunkter fra en artikkel av Yosef Goell.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart