Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Barne-ekteskap blant israelske arabere

Denne artikkelen handler om araberne (palestinerne) som bor i selve Israel, ikke Vestbredden og Gaza.

Denne artikkelen handler om araberne (palestinerne) som bor i selve Israel, ikke Vestbredden og Gaza.

Det er anslått at 44 prosent av arabiske jenter i Israel blir giftet bort av faren før de er 19 år gamle. Statistisk Sentralbyrå har registrert at 1360 arabiske jenter ble gift før de fylte 17 år, men de fleste ekteskap av denne typen blir ikke registrert, så de virkelige tallene er mye høyere. Dette er vanlig i mange ulike grupper blant araberne: Beduiner i Negev, i byer og landsbyer, også i overklassefamilier.
De fleste av disse jentene slutter på skolen (ungdomsskolen eller videregående) og får ingen yrkesutdanning. Det betyr at de ikke får muligheter for noen jobb og for å oppfylle sine drømmer. Det er et press på dem til å være hjemme og være hustru og mor.

Det er foreldrene som gifter bort jentene sine. Noen ganger er det for å bli kvitt jenta slik at den fattige familien kan få en munn mindre å fø på. En annen grunn er å «beskytte jentas ære»: Når hun er gift, er risikoen mye mindre for at hun finner på noe kjæreste-styr. Mange foreldre er redde for hva som skal skje med jenta hvis hun blir for «moderne». Og den vordende ektemannen presser gjerne på. Han tror at mindreårige jenter er lettere å kontrollere enn eldre.
Mange av jentene ønsker ikke å bli gift så unge. Men de bøyer seg for presset. Noen synes også at det er en fin måte å komme bort fra farens kontroll på. Men det er ikke alltid det fungerer slik de tror: Det er ikke alltid bedre å være under kontroll av en ektemann enn av en far. 10 prosent av arabiske kvinner som blir skilt i Israel, er under 19 år. Det er vel fare for at mange andre må avfinne seg med forhold de helst ville ha kommet bort fra.

En komite for likestilling i arabiske samfunn har satt i gang en kampanje rettet mot foreldrene for å forsøke å redusere antallet mindreårige som blir giftet bort. Slagordet er «Ekteskap under 18 år – en tragedie». Man oppfordrer også skolene og samfunnet ellers til å bli flinkere til å hjelpe disse jentene. Det har til og med hendt at skoler har ønsket at jentene skulle slutte fordi de var negative rollemodeller for andre.

Til slutt vil vi for egen regning tilføye at når araberne generelt er fattigere enn jødene i Israel, har det mange grunner. Men slike forhold som dette, hvor den kvinnelige halvparten av befolkningen blir holdt utenfor utdanning og lønnet arbeid, bidrar ikke til å løfte samfunnet opp av fattigdommen. Og det er saker som det arabiske samfunnet selv har hovedansvaret for å ordne opp i. Det nytter ikke å legge skylden på Israel.

Kilde: En artikkel av Orly Popper på Ynet (Yediot Aharonot, Israels største avis) 22. desember 2006.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart