Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arabiske kvinner i Israel

I 1970 hadde 10 % av de arabiske kvinnene i Israel betalt arbeid utenfor hjemmet. I 2010 var dette tallet økt til 20 %. (Arkivfoto: GPO)
I 1970 hadde 10 % av de arabiske kvinnene i Israel betalt arbeid utenfor hjemmet. I 2010 var dette tallet økt til 20 %. (Arkivfoto: GPO)
Arabiske kvinner kommer dårligere ut enn jødiske kvinner på en rekke måltall, blant annet utdanning og deltakelse i arbeidslivet. Ulik historie og kultur forklarer mye.

Før Israel ble opprettet i 1948, bodde araberne i området i noe som på mange måter var et rent u-lands-område, Blant annet var det stor analfabetisme. Da Israel ble opprettet, var det ikke slik at alle kvinner plutselig ved et trylleslag hadde fått utdanning. De som var forbi skolealderen, hadde ikke lært noe. Og det trengtes tid til å bygge opp et tilbud til dem som var i skolealderen.

I 1970 hadde derfor arabiske kvinner i Israel gjennomsnittlig 3,3 års skolegang. I 2010 var tallet økt til 10,1 år. I det tallet må vi anta at de eldste aldersgruppene trekker gjennomsnittet ned. Lignende mekanismer gjør seg rimeligvis gjeldende i den jødiske befolkningen, hvor gjennomsnittstallet for kvinner nå er på 13,1 år. Mange av de eldre kom fra land hvor kvinner (og ofte også menn) fikk liten utdanning.

 

Arbeidsdeltakelse

I 1970 hadde 10 % av de arabiske kvinnene i Israel betalt arbeid utenfor hjemmet. I 2010 var dette tallet økt til 20 %. Til sammenligning hadde 30 % av de jødiske kvinnene betalt arbeid i 1970, og 60 % i 2010. Så forskjellen på de to gruppene har økt fra 20 % til 40 %.

Det er mange faktorer som bidrar til at arbeidsdeltakelsen er så lav for de arabiske kvinnene. Kanskje viktigst er kulturelle faktorer med synspunkter om at kvinnens plass er i hjemmet. Men det er nok også en diskriminering av arabiske kvinner i arbeidsmarkedet. Mange steder er det mangel på barnehageplasser. Dårlig utbygd kollektivtransport kan også gjøre det vanskelig å arbeide utenfor hjemmet til faste tider.

 

Barnetall

I tillegg til ulikheten i utdanning og arbeidsdeltakelse, er det også en forskjell i antall barn. De arabiske kvinnene får flere barn enn de jødiske. Men barnetallet er minkende i den arabiske befolkningen.

 

Bakgrunn

Slike faktorer som dette må vurderes når man hører om at araberne på mange felter gjør det dårligere enn jødene på statistikkene. Det er for øvrig ofte også en betydelig forskjell mellom jøder med europeisk bakgrunn og jøder med bakgrunn fra muslimske land.

 

Hovedkilde: En artikkel av Moti Bassok og Hila Weisberg på haaretz.com den 4. april 2012.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart