Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Jødisk flertall sikret?

Grafen er hentet fra en demografisk rapport som er tilgjengelig her. På samme måte som Yoram Ettinger, mener forfatteren av rapporten at antallet arabere (palestinere) i Israel, Gaza og Vesbredden er overdrevet.
Grafen er hentet fra en demografisk rapport som er tilgjengelig her. På samme måte som Yoram Ettinger, mener forfatteren av rapporten at antallet arabere (palestinere) i Israel, Gaza og Vesbredden er overdrevet.
De siste årene har det vært en vesentlig reduksjon av fødselshyppigheten blant araberne, også blant araberne i Israel og på Vestbredden, og en økning av den jødiske.

Yoram Ettinger er israeler og pensjonist. Han har tidligere vært Israels ambassadør i USA. Han er fremdeles en aktiv samfunnsdebattant. Han er kanskje særlig kjent for å mene at det ikke er noen fare for at araberne skal komme i flertall i området vest for Jordan-elva (Israel og Vestbredden), og at antallet arabere i Øst-Jerusalem og Vestbredden er overdrevet i vanlige statistikker. Ut fra sin oppfatning om at det er, og enda mer vil bli, et stort jødisk flertall i dette området, går Ettinger inn for å innlemme Vestbredden i Israel og gi araberne der demokratiske rettigheter. Altså en såkalt enstatsløsning.

16. mars 2012 hadde Ettinger artikkelen Den arabiske demografiske revolusjonen på nettstedet til den israelske avisen Israel Hayom. Den handler om utviklingen i den arabiske verden generelt og blant palestinerne spesielt med hensyn til fruktbarhet (antall barn). Det følgende bygger i hovedsak på denne artikkelen.

 

Jødene i Israel

Fødselsraten for jødiske kvinner i Israel er økende, og har vært det ei tid. En av grunnene er at de ultra-ortodokse får veldig mange barn, og de er nå blitt så mange at de mer og mer viser igjen på statistikken. Men også blant sekulære jøder i Israel er fødselsraten økende, ifølge Ettinger. Unge israelske kvinner får omtrent 3 barn hver enten de er jøder eller arabere. Jødiske kvinner som er født i Israel, får mer enn 3 barn hver.

Fødselshyppigheten blant jødene i Israel er nå høyere enn den er i de fleste arabiske land, og altså økende.

 

De arabiske land

Ifølge faktaboka fra 2011 fra CIA er fruktbarheten i Iran, det mest religiøse shia-muslimske landet, nå 1,87 barn per kvinne. I Saudi-Arabia, det mest religiøse sunni-muslimske landet, er den på 2,5. I Egypt er den 2,94, i Syria 3, i Jordan 3,4, i Jemen 4,81 og i Sudan 4,93. Disse tallene er typiske for de arabiske landene av i dag. Ettinger siterer fra en artikkel av dr. Nicholas Eberstadt, en ledende demograf ved American Enterprise Intitute, som skrev i Foreign Policy Magazine. Av dette kan vi se at gjennomsnittlig barnetall har falt dramatisk i de muslimske samfunnene i verden. Fruktbarhetsraten blir sammenlignet med delstater i USA: Algerie og Marokko er som Texas, Indonesia som Arkansas, Tunisia som Illinois, Iran som New-England-statene (området i USA med lavest fruktbarhet) osv.

Når muslimske kvinner ønsker færre barn, finner de nå utveier til å oppnå det, enten de har adgang til p-piller eller ikke. Nedgangen i fødselstall den siste generasjonen har vært større i den arabiske verden enn nesten noe annet sted på jorden.

Blant de faktorene som ligger bak nedgangen, er:

Unge kvinner har fått lengre utdanning. Kvinnene er blitt mer selvsikre. Familieplanlegging. Alderen for ekteskapsinngåelse har steget. Mange arabiske kvinner går nå gjennom 20-årene uten å gifte seg. Antall skilsmisser har økt betydelig.

 

Arabiske kvinner på Vestbredden

Ifølge Ettinger er fruktbarheten for arabiske kvinner på Vestbredden nokså lik fruktbarheten til arabiske kvinner i Israel.

I tillegg er det en betydelig utvandring av arabere, flest unge, fra Vestbredden. De siste tre åra har årlig netto utvandring vært 17.000.

 

Jøder og arabere i Israel

Mellom 1995 og 2011 har antallet jødiske fødsler i Israel økt med 56 %, mens det tilsvarende tallet for arabere er 10 %. I 1995 var 69 % av barna som ble født, jødiske. I 2011 var tallet 76 %. Israels jødiske befolkning blir yngre, mens Israels arabiske befolkning blir eldre.

Ifølge Ettinger kommer nå flere utvandrede israelere tilbake enn tidligere. Og færre utvandrer fra Israel.

 

Mer innvandring?

Ettinger vil satse på at kampanjer for jødisk innvandring til Israel (aliyah), kombinert med økonomisk og politisk krise i mange land, vil få 500.000 jøder fra det tidligere Sovjetunionen, Vest-Europa, Argentina og USA til å flytte til Israel. Hvis dette slår til, mener han at andelen av jøder i hele området vest for Jordan-elva (Israel og Vestbredden) vil gå opp fra dagens 66 % til 80 % i 2035. I så fall vil mange mene at det er uproblematisk med en enstatsløsning.

 

Omstridt

En del av Ettingers fakta og synspunkter er omstridt. Men at det er har vært en vesentlig reduksjon av fødselshyppigheten blant araberne, også i Israel og på Vestbredden, og en økning av den jødiske, er viktige faktorer.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart